Ny brasse - Hammarbys sista hopp

Dede spelar i dag: Hoppas jag gör mål...

FOTBOLL

Hammarbys Anders Linderoth vill ha en forward till.

Men i morgon stänger transferfönstret.

I dag träningsspelar brassen Dede på topp mot Stabæk.

Foto: ULF HÖJER
I går landade brassen Dede som ska provspela i dag när Hammarby möter norska Stabaek.

Elvis fick kontrakt med Hammarby. Gil fick det inte. I går anlände en tredje brasse till Stockholm för att provspela för klubben.

- Dede har de kvalitéer som jag tror Hammarby letar efter. Han är en explosiv, snabb och stark spelare med bra teknik som gillar att gå på djupet, säger agenten Oliver Cabrera.

Fostrad i storklubb

Anderson de Oliveira Gomes Dede är uppfostrad i storklubben Vasco da Gama där bland andra Romário spelat. 23-åringen var utlånad till bulgariska Litex Lovetj under 2001-2002 där han bland annat gjorde tre mål i Uefacupen. Han återvände till Brasilien inför förra säsongen.

Hammarby letar febrilt efter en ersättare för Andreas Hermansson. Tränaren Anders Linderoth sa till Sportbladet i fredags att han definitivt vill ha en anfallare till.

Med Pablo Piñones-Arce på landslagsuppdrag och Antti Pohja skadad hade han bara Peter Markstedt att tillgå på träningen. I morgon stänger transferfönstret och inte förrän till sommaren får klubbarna köpa utländska spelare.

Därför får Dede bara en chans att visa upp sig. Agenten Oliver Cabrera berättar att han har jobbat länge med att få hit brassen.

"Bra referenser"

- Han var med när Vasco da Gama spelade mot Östersund, för tre-fyra veckor sen. Då smällde han in några mål och jag tror att det är den typen av spelare som Anders Linderoth letar efter.

- Han har ju fått bra referenser från Hasse Eskilsson i Östersund också, att han är en duktig spelare.

Själv vet Dede inget om landet han anlänt till men vissa brasilianska namn känner han igen.

- Jag har hört talas om Elvis och Alvaro men känner dem inte, berättar han.

I dag mot Stabæk är det upp till bevis.

- Jag hoppas så klart att jag gör mål, säger han.

I så fall kan han ha löst Hammarbys febrila jakt på en anfallare.

Johanna Garå