”Big Mama” ska lösa målkrisen

Sandlins nedräkning: IFK Göteborg – sex dagar till allsvenska premiären

FOTBOLL

GÖTEBORG

Själv vän av extrapriser och oftast i farten i sista stund på söndagkvällarna, vet jag hur svårt det kan vara.

Varan man skulle ha är slut för länge sen, den sura expediten erbjuder heller ingen ersättningsvara utan man står där med lång näsa, lätt gripen av panik.

Lite av detta känner jag denna förmiddag ute på Grimbofältet, där jag i sällskap med 150 IFK-anhängare studerar den köttmarknad som nu erbjuds Blåvitt.

Jag blir både imponerad – och mindre imponerad.

Foto: ANDERS WEJROT
Mamaduo ”Big Mama” Diallo är klar för Blåvitt. Frågan är om han kommer bli den målspruta klubben hoppas på. Sportbladets Lasse Sandlin hyser viss skepsis.

Naturligtvis är det lite av panik detta, att IFK Göteborg en vecka före seriestarten har satt tre gästarbetare under lupp för att ”i den bästa av världar bestämma sig för två av dem, men ändå vara nöjda om en av dem finns med i årets trupp.” Det var ju så Roger Gustafsson, IFK:s fotbollsansvarige, sa i GP häromdagen.

Ändå är detta förmodligen en helt nödvändig panikåtgärd. Av två skäl.

Första skälet: att slagkraften framåt inte är tillräcklig – trots att man gjort mål i sju av de åtta träningsmatcherna; mållöst endast mot Bodö/Glimt.

Andra skälet: det hartidigare i vinter inte funnits ekonomi för att göra några dyrbara inköp.

Kanske finns inte ekonomin nu heller men, som Bosse Johansson sa på den stora tränarträffen i Helsingborg i tisdags:

– Genom att köpa så sent har vi redan sparat in tre månadslöner...

På lördagsträningen saknar jag bland annat Håkan Mild (fotledsskadad), Hasse Blomqvist (som varit sjuk), Kabba Samura (på landslagsuppdrag med Sierra Leone) och Kalle Svensson (EM-kval med P19-landslaget) – och Magnus Erlingmark ser inte heller riktigt kurant ut, även om han kämpar på med ömmande vad.

Istället alltså de tre nya spelare som vi alla på sidan är så nyfikna att få se: brassen Fabiano Silva från Rio de Janeiroklubben Bangu AC, argentinaren Nelson Crossa från FC Miramar Misiones i Montevideo, Uruguay och jätten Mamaduo Diallo, ”Big Mama”, från Senegal.

”Big Mama” är inte alls tränad för detta, den ojämna planen spelar honom spratt gång på gång men det finns ändå något tungt, kraftfullt och respektingivande i hans sätt, och det måste väl vara detta som gör att IFK-ledningen senare på dagen faktiskt bestämmer sig för att knyta honom till laget.

”Big Mama” räknar själv med att han behöver tre veckors träning, innan han kan vara spelklar för allsvenskan, vilket – eftersom han nu först ska dra söderut en vecka – skulle innebära debut tidigast 27 april mot Halmstad.

Själv tror jag nog det dröjer längre.

Fabiano Silva, en offensiv mittfältare, ser man inte så mycket av, men han lär ha gjort 14 mål i brasilianska ligan i höstas och ska testas på Nya Ullevi i dagens match i Triangelserien mot Örgryte; de båda göteborgslagens allsvenska genrep.

I den matchen kommer också Nelson Martin Crossa Silveira att spela, Nelson Crossa kortare kallad, och även om han sköt illa bland tuvorna på Grimbofältet, så såg man på hans lätta steg, hans bollbehandling, hans vita skor och hans spelförståelse tillsammans med en sån som Martin Ericsson, att här fanns en riktig fotbollsspelare.

Nelson Crossas Miramar Misiones ligger med sju poäng på elfte plats i Uruguays högsta liga, som leds av Nacional på 13 poäng före Danubio och Fenix 12 .

Nelson Crossa har gjort sju av Miramars tio mål den här säsongen, och han har gjort mål varenda söndag i mars månad :

2 mars: tre mål, varav ett på straff, hemma mot Dep Colonia, 4–0;

9 mars: två mål, varav ett på straff, borta mot Bella Vista, 4–0;

16 mars: ett mål borta mot Dep Maldonado, 1–3;

23 mars: ett mål hemma mot Fenix, 1–2;

30 mars – ja, nu vet alltså dagens Ullevi-publik vad dom har rätt att kräva av den 185 långe och 82 kilo tunge argentinaren.

Egentligen skulle vi ha fått se en fjärde testspelare denna lördag.

Bosse Johansson berättar:

– En brasse. En riktig målgörare. Han stod med packad väska när hans gamla klubb plötsligt höjde sitt bud. Jojo, det är ju så det ofta går till...

Bosse Johansson ler, han är den typ av tränare som använder de spelare han har tillgång till utan att gnälla för mycket över det som fattas:

– Jag är inte en tränare som kommer till en klubb och säger, att den och den vill jag ha.

Nu har han det han har, och han är smärtsamt medveten om att det nog inte kommer att räcka så långt.

Huset på Kastrullvägen i Kalmar har han kvar – ”ja, det har vi alltid haft, även när vi bodde i Danmark...” – trots att han nu hyr in sig i Kungälv några år.

– Mäklar´n sa, att det var ett litet problem: vi kunde inte få hyra så länge som vi ville, bara i ett och ett halvt år.

– Gör inget, sa jag. Vi kanske inte behöver det längre...

Och så skrattar han gott. Ett skratt förlänger livet. Även under galgen.

Mer fakta om IFK Göteborg – längre ned på sidan.

Lasse Sandlin