Halmstads drömsvit: 20 raka matcher utan förlust

Lasse Sandlins nedräkning: 4 dagar till allsvenska premiären

FOTBOLL

Halmstad BK vinner och vinner eller spelar åtminstone oavgjort.

Tjugo raka nu.

Ändå verkar Jonas Thern inte nöjd:

- Visst, vi har tagit med oss resultaten. Däremot inte spelet. Men i år går bollarna faktiskt stolpe in...

På måndag kväll ställs hans segerrika mannar åter mot det gäng man senast föll emot.

Premiären på Örjans vall: Halmstad BK-Gif Sundsvall.

Foto: BILDBYRÅN
Mikael Nilsson dribblar Jonas Thern på Halmstads träning. Thern tror att HBK kommer att göra en bra säsong - men mycket hänger på starten.

Senast lagen möttes var också en måndag, 12 augusti, och det skedde i allsvenskans 15:e omgång.

Tre gånger under förra året låg Halmstad jumbo i den allsvenska tabellen: efter omgång 4, efter omgång 9 och så denna måndag efter omgång 15.

Efter den 15:e omgången hade HBK vunnit en enda match, spelat åtta oavgjorda och förlorat sex, och förlusten i Sundsvall var riktigt snöplig sen en 2-1-ledning efter 90 minuter förvandlats till 2-3 på tre övertidsminuter genom Tommy Bergersens 2-2 på en otagbar frispark och Dennis Östlundhs 2-3.

- Det kändes som ett knytnävsslag i ansiktet, sa Jonas Thern den gången, och här i Sportbladet träffade Stefan Alfelt helt rätt med sin analys:

"Om inte Jonas Thern hade hetat just Jonas Thern hade han legat jävligt risigt till i dag. Halmstad är allsvenskans loserlag trots två riktigt vassa förstärkningar i VM-spelaren Magnus Svensson och tunge Pascal Simpson.

I såna lägen brukar tränaren få ta konsekvenserna, men det gäller inte när tränaren är en av Sveriges genom tiderna största spelgenier.

Det ska det heller inte göra."

Ändå kan man inte, när man så här knappt åtta månader efteråt träffar Jonas Thern, låta bli att fråga honom, om han aldrig tvivlade på sig själv under de värsta av dagar.

Aldrig någor tvivel

- ALDRIG! svarar han.

- Jag har ALDRIG tvivlat på mej själv. Låter kanske konstigt, men jag har faktiskt ALDRIG gjort det.

Han tvivlar naturligtvis inte på sitt lag i år heller, men han är beredd på att sviten på förlustfria matcher inte håller i evighet:

- Starten är viktig. Får man bara en bra start så vågar spelarna spela ut, och då kommer det in ett antal extrapoäng.

- Men oavsett starten: jag är övertygad om att vi än en gång kommer att få en bra höst i år igen. Det betalar sig alltid om man har ett lag som är grundtränat.

Sen den fina hösten saknar han framförallt Pascal Simpson, som tillsammans med Magnus Svensson fick fart på laget.

Istället har han fått två nya forwards, som ännu inte är på topp någon av dom. Olle Kullinger har tränat så hårt att han tappat formen, och Igor Sypniewski är efter ett speluppehåll på flera månader ännu inte mogen för en hel match.

Mål gör han ändå: fyra på 180 spelade minuter, ett riktigt hyfsat facit.

För någon vecka sedan såg jag Therns HBK 1-0-besegra Malmö FF med en 4-5-1-taktik.

Då ensam på topp: Magnus Andersson, en stadig bollmottagare som Thern tog med sig från sin tidigare klubb, div III-klubben IFK Värnamo. En 22-åring som gjorde fyra mål i fjol och som i matchen mot MFF stod upp mycket bra mot en sån motståndare som Daniel Majstorovic.

- Magnus är en kämpe, berättar Jonas Thern.

- Han kom fram sent, och nu tränar han mycket för att komma ikapp. Efter varenda träning är Magnus en av dom som jag ser står kvar och tränar extra. Roligt att jobba med såna grabbar.

En annan Magnus "Turbo" Svensson, verkar gå mot en kanonsäsong, och lite märkligt är det ändå att den spelare som betroddes den centrala mittfältsrollen i VM-premiären mot England i Japan för bara nio månader sedan inte ens diskuteras till dagens EM-trupp.

När han förmodligen är i bättre trim idag...

Micke Nilsson har mer att ge

Intill Magnus Svensson finns Mikael Nilsson och även om denne redan ifjol var den bäste av HBK-are, så finns här mer att hämta ut.

Jonas Thern har förresten omvärderat sin landslagsman:

- Från början hade jag tänkt mej Micke som den som själv går ned och hämtar boll. Men det ska han inte göra. Han ska ransonera sitt löpande med boll. Han ska spela offensivt.

- Mikael Nilsson är en stor playmaker. Sen beror det på honom själv om han vågar ta för sig. På varje landslagssamling finns det en rangordning, den är på gott och på ont, men så är det.

På den just pågående landslagssamlingen har Mikael Nilsson i alla fall tagit för sig ordentligt.

Jag är tämligen säker på att han från början inte fanns med i den planerade startelvan i Budapest.

//P 50s77-sanldinsnamn-55//Sen väntar Sundsvall på måndag i premiären.

Tills dess får vi suga på några ord av Jonas Thern, lyckosam tränare med 20 raka matcher utan nederlag:

- I vissa matcher har vi varit väldigt dåliga...

HBK:s 20 senaste

Lasse Sandlin