Skyttekung Jesus - frälser han Bajen?

Piñones-Arce gjorde flest mål på försäsongen: Jag har självförtroende

FOTBOLL

Jesus lever.

Han bor i Bandhagen.

Men blir han Hammarbys frälsare i år?

- (skratt) Ni får vänta och se, säger Pablo Jesus Piñones-Arce, 21, försäsongens skyttekung på sju mål.

Foto: Jerker Ivarsson
Pablo Jesus Piñones-Arce.

Låt oss inleda med en mening ur en krönika av Lasse Sandlin:

"Hade bara Pablo Piñones-Arce haft minsta gnutta målsinne, så hade Hammarby dödat matchen. Tyvärr verkar den nyblivne U21-landslagsmannen sakna sådant."

Så skrev Sportbladets fotbollsmaestro efter matchen Helsingborg-Hammarby i april 2002 där Piñones-Arce brände en rad målchanser och Bajen föll med 2-4.

Omdömet sammanfattar egentligen hela Pablos fjolårsäsong: anfallaren gjorde bara två mål trots medverkan i 24 matcher.

Vad är då som säger att Pablo ska lyckas bättre i år? Tja, till att börja med; hans facit i träningsmatcherna. På sju matcher har han gjort sju mål, det gör honom till försäsongens skyttekung 2003.

Ingen tillfällighet

Och får man tro Pablo är det ingen tillfällighet att det lossnar just nu.

- Jag är en bättre fotbollsspelare i år. Snabbare, starkare och mentalt stark. Jag känner att jag har tränarens förtroende. Jag känner också att jag har spelarnas förtroende. Det betyder mycket för självförtroendet.

Under drillning av målvaktstränaren Lasse Eriksson har Pablo och övriga anfallare gnuggat avslut under vintern, det har gett resultat i träningsspelet.

Men hur blir det när allsvenskan drar i gång? Kan Pablo vinna den skytteligan också?

- Det vill jag inte spekulera i. Ni får vänta och se, säger han med ett skratt.

Pablo Piñones-Arce är fostrad i IFK Tumba, gjorde A-lagsdebut i Brommapojkarna som 16-åring (div II) och kom till Hammarby sommaren 2001 efter nästan tre år som ungdomsproffs i AC Venezias primaveralag.

Han beskriver tiden i Italien som utvecklande - både för fotbollsspelaren och människan Pablo Piñones-Arce.

Ångrar inte Italienresan

- Jag ångrar inte att jag åkte. Men lärde mig att det finns viktigare saker än fotboll i livet, säger han.

Till slut blev längtan efter familjen för stark och Pablo flyttade hem. Nu bor han i Stockholms-förorten Bandhagen, nära släkt och vänner.

- I min familj har vi en stark gemenskap. Familjen betyder väldigt mycket för mig, säger Pablo som är ett av nio syskon - åtta pojkar och en flicka. Samtliga spelar fotboll, de flesta i chilenska föreningen O'Higgins.

Föräldrarna kom till Sverige från Chile i slutet av 70-talet i efterdyningarna till Pinochets statskupp. Pablo har aldrig besökt landet men hans stora dröm är att en gång åka dit.

Men arvet förpliktigar.

- Jag har släktingar på min mors sida kvar i Chile. De lever i fattigdom. Om jag ska åka dit vill jag hjälpa dom. Inte i två månader eller två veckor utan för resten av livet. Kanske ta dom till Sverige. Min mamma har inte träffat sina syskon sedan hon flyttade. Jag kan inte göra det ännu men det är en framtidsdröm.

Pablo Jesus Piñones-Arce.

Frälsaren.

Både på och utanför plan.

Ingen gjorde mer än sju mål på försäsongen

Robert Laul