"Förväntningar? Att vi ska klara oss kvar"

Martin Ericsson om hur IFK Göteborg ska resa sig efter mardrömmen i fjol

FOTBOLL

GÖTEBORG

Ett i stora delar nytt IFK Göteborg ska försöka resa sig efter den tunga fjolårssäsongen.

En av nyckelspelarna, Martin Ericsson, berättar om fjolåret, framtiden och nye tränaren Bosse Johansson.

Sportbladet träffar honom i hans lägenhet nära Kamratgården öster om Göteborg.

Foto: ANNETTE FRIBERG/BLR-FOTOGRAFERNA
Martin Ericsson Född: 4 september 1980. Familj: Flickvännen Sheyda. Bor: Lägenhet i Bö. Längd: 1,78 m. Vikt: 76 kg. Tidigare klubbar: IF Tunabro och IK Brage. Meriter: 12 U 21- och 10 J -landskamper.

Hur är stämningen i IFK Göteborg?

- Bra. Det är skönt att få sätta igång och roligt att vara först ut.

Vilka förväntningar är rimliga att ha på IFK Göteborg i år?

- Att vi ska klara oss kvar och stabilisera oss. Efter fjolårssäsongen känns det som en bra utgångspunkt, speciellt med tanke på att vi har många unga spelare och en hel del nya.

Du har varit med om två ganska olika säsonger i Göteborg hittills?

- Ja, verkligen. Första året spelade jag med Håkan Mild på mitten och det fungerade väldigt bra. Vi var ju med i guldstriden länge och det kändes bra. Det var många som inte visste vem jag var och det blev lite upphaussat kring mitt spel fast jag själv kanske inte tyckte att jag var så bra som vissa andra tyckte.

- Så förra året då. Personligen hade jag lite problem med skador och vi hade det tungt som lag under andra halvan och det var helt klart väldigt jobbigt.

Kan det komma något positivt ur den jobbiga perioden förra året?

- Jag tror att vi kan gå stärkta ur fjolåret och det är viktigt att känna på både med- och motgångar för att kunna utvecklas och njuta segerns sötma när den kommer. Det är klart att man är lite revanschsugen också och att vi vill visa att vi är bättre än vad vi presterade i fjol.

Du tackade nej till ett anbud från Malmö FF förra året?

- Ja, det var väl under uppehållet och jag tyckte inte att det fanns någon anledning att tacka ja. Jag trivs jättebra i Göteborg både fotbollsmässigt och socialt.

Gillar nye tränaren

Berätta lite om Bosse Johansson och hur ni tränar?

- Han är ju väldigt positiv och öppen och har varit med och tränat lag på hög nivå. Han har en positiv syn på fotboll och har lätt för att ge spelarna bra självförtroende. Dessutom är han bra på att snacka med oss spelare och är psykologiskt bra.

- Vi har kört mycket snabba fötter och att man ska vara snabb dom första meterna och det känns bra. Man känner sig stark mentalt och vet att man vågar utmana och springa mycket.

Du själv har fått en nyckelroll de senaste matcherna som offensiv mittfältare?

- Det är verkligen jättekul. Jag kommer med mycket i spelet och det känns som att jag alltid har nära till bollen. Vi har haft ett bra och rörligt anfallsspel det senaste och jag har möjligheten att utmana mycket utan att det gör något om jag tappar bollen ibland.

Tror på Malmö FF

Ni ser ut att ha en hel del bra offensiva spelare i år?

- Ja, det finns egentligen ingenting som säger att det inte ska kunna gå riktigt bra men det känns ändå som att vi har anledning att avvakta lite och ligga lågt. Om man väntar ett tag så ser man ju hur en serie artar sig.

Ärligt talat, hur tror du det går i allsvenskan i år?

- På förhand ser ju Malmö FF och Djurgården starkast ut. Men det är väldigt jämnt och ovisst och det finns säkert flera lag som kan överraska.

Martin Ericsson om...

Martin Strömberg