Utan Santos kan Helsingborg glömma guldet

FOTBOLL

GÖTEBORG

I dag får Helsingborg en tung dom.

Alvaro Santos främre korsband i vänster knä är av.

Ajöss till det allsvenska guldet.

Ajöss till räddad ekonomi.

Alvaro Santos hann förgylla allsvenskan i 45 bländande minuter då han visade vilken enormt bra fotbollsspelare han är.

Mer än så blir det nog tyvärr inte i år.

Allsvenskan 2003 har blivit av med sin största attraktion. Om inte dagens magnetröntgen ger det sensationellt positiva besked som inte läkaren Harald Roos vågar tro på.

Att Alvaro Santos skulle prestera något alldeles extra den här säsongen har liksom känts i luften.

Fjolåret kändes både för Alvaro och för press och fans som en mellansäsong av honom. En säsong då Alvaro gjorde 16 mål på 24 matcher. Normalt - utan Peter Ijeh - ett skyttekungsfacit.

2003 hade blivit Alvaro Santos säsong.

Han hade öst in mål och han hade blivit såld för miljonerna som hade räddat Helsingborgs ekonomi.

Jag är lika övertygad om det som att jag är övertygad om att Valter Tomaz Jr kommer att må väldigt dåligt en längre tid.

Hans sena brytningsförsök är en sån där grej som händer tio-femton gånger utan allvarliga konsekvenser i varenda match, men den här gången var all möjlig jävla otur framme.

Tråkigt. För alla inblandade.

Underskatta aldrig betydelsen av en allsvensk premiär.

Helsingborg hämtade sig aldrig efter 2-6 mot Landskrona förra säsongen. Örgryte kan få samma problem efter 1-4 mot Helsingborg.

Öis - ett gäng statister

En förlust i första omgången när det återstår 25 betyder självklart så gott som ingenting rent poängmässigt.

Men psykologin är tung.

Örgryte är precis som Helsingborg en av allsvenskans stora förhandsfavoriter men i snålblåsten på Ullevis plan fanns bara ett lag. Ett lag mot ett gäng statister.

Det var länge sen som jag såg en så stukad tränare som Erik Hamrén var på presskonferensen efteråt. Alltid sympatiske Erik försökte inte ens att hitta några bortförklaringar.

- Vi kunde bytt ut många i paus, sa han med tom blick.

Sen sa han att det blev lite jämnare efter paus - men tillade snabbt att det kanske berodde på att Alvaro Santos tvingades att gå ut.

Helsingborgsbrassens skada spelade självklart in. Alvaro Santos första halvlek var en uppvisning av hög klass inte bara för de två målen. Han firade ständigt triumer med sin underbara teknik och fantastiska blick för spelet.

Fast ärligt talat blev det inte speciellt mycket jämnare efter att Alvaro burits ut på bår.

Helsingborg fortsatte att imponera med variationsrikt anfallsspel och stabilt försvarsspel, medan Örgryte var passivt och trögt och skrämmande öppet i ett försvar som helt saknade ledargestalter. Lars Bakkerud tyckte en timme efter matchen fortfarande att det var konstigt att ingen gick på honom när han fick vända runt i straffområdet och ostört promenera sig till skottläget som ledde till 4-1.

Fullt av talanger i HIF

För Helsingborg föll alla pusselbitar på plats direkt i premiären fram till den så olyckliga kollisionen mellan Alvaro Santos och Valter Tomaz Jr som raserade så mycket. Det fanns ett frågetecken i HIF och det gällde det inre mittfältet, men det rätades ut till ett stort utropstecken av 20-årige mittfältaren Eldin Karisik. Jättetalangen dominerade med sin teknik, sitt spelsinne och sin fräckhet.

Och han är bara en av många unga talanger i Helsingborg som kan komma att bli dominerande i svensk fotboll inom de närmaste åren.

Stefan Alfelt