Kim går hem överallt

”Kul att bli respekterad”

FOTBOLL

Lojal trotjänare som alltid ger hundra procent. Eller proffset som återvänder hem till byn. Det finns många olika sätt att bli fansens favorit.

– Men det viktigaste är att ha ett hjärta för klubben, säger Tobbe Axelsson i Östers supporterklubb East Front.

Foto: Bildbyrån
Kim Källström.

Det är det återkommande temat i Sportbladets rundringning bland allsvenskans olika supporterföreningar. Spelet på planen är naturligtvis viktigt, men utan hjärta för den klubb du representerar kan du aldrig göra något bestående intryck hos fansen.

”Visar sin uppskattning”

– I Sundsvall är det Fredric Lundqvist som är fansens favorit. Han ger inte bara allt på planen utan visar också alltid sin uppskattning för fansen, säger Patronernas ordförande Mattias Byström.

– Roligt att man blir uppskattad för det man gör ute på planen. Men jag vet faktiskt inte riktigt varför jag är populär bland supportrarna. Kanske för att jag farit runt på nästan alla positioner på plan och att man blivit någon slags hjälpgumma, säger Lundqvist.

Den lojale och pådrivande kämpen är en roll som återkommer hos merparten av de tillfrågade supportrarna när de ska beskriva sina favoriter. En Krister Nordin, en Markus Johannesson eller en Håkan Mild. Men andra väljer i stället att lyfta fram lirarna.

– Lars Larsen är nog fansens favorit. Han är irrationell, teknisk och kan göra det oväntade, säger Erik Wärlegård i Örebros Kubanerna som också minns Mats Rubarth som en av fansens stora kelgrisar.

”100 procent som gäller”

I Djurgården är det kanske inte så konstigt att det är Kim Källström som är Järnkaminernas absoluta favorit. Men faktum är att han också går hem hos många av de andra supportrarna.

Källström själv blir uppriktigt glad när han får reda på Sportbladets uppgifter.

– Det var väldigt trevligt att höra. Kul att bli respekterad även av andra supportrar. Antar att det är baserat på vad jag presterar på plan för det är 100 procent som gäller där ute, säger han.

Många tycker att du tagit framgången på rätt sätt. Ligger det någonting i det?

– Jag hoppas det. Det är i alla fall mitt stora mål att vara en helt vanlig människa. Jag tjänar ingenting på att försöka vara mer än någon annan.

Martin Skogsberg