Christoffer sticker ut

HIF:s unge veteran: Jag tänkte bara se vad som hände

FOTBOLL

HELSINGBORG

Christoffer Andersson är en spelare som syns. Han la rakapparaten på hyllan i somras och lät håret växa fritt. Resultatet blev allsvenskans största risbuske.

– Jag har alltid varit korthårig så jag tänkte låta det växa lite och se vad som hände.

Foto: KRISTER HANSSON
ALLSVENSKANS RISBUSKE Christoffer Andersson har under vintern låtit håret växa - något som väckt viss uppmärksamhet. ”Det är alltid bra att bli ihågkommen för någonting”.

Det som hände var att det växte ut en krullig hårman som för tankarna till Valderama, Harpo Marx eller 60-talets afromode.

– Jag är lite impulsiv så jag kan ta bort det när som helst. Det börjar bli lite jobbigt att när man ligger på kudden så tränger det in i öronen ibland.

Att håret skulle bli krulligt visste han.

– Nu är jag en kopia av pappa när han var i min ålder. Som fotbollsspelare är det alltid bra att bli ihågkommen för någonting.

Förra året var HIF storfavorit till att vinna allsvenskt guld.

– Förhoppningsvis är vi inte sämre i år. Vi har tappat några spelare och även om vi har fått nya bra spelare på de positionerna är vi inte hundraprocentigt säkra på att vi är lika bra som vi var i början av förra året. Så bra som vi var innan allsvenskan började alltså.

I år är klubben satt under kommunens förmyndarskap för att inte drabbas av konkurs.

– Det som händer däruppe i kontoren försöker vi spelare att inte tänka på och i stället fokusera på det vi ska göra. Fortsätter våra unga spelare som de gjort under försäsongen har vi en bra blandning av gamla och ung.

Förra året en besvikelse

Christoffer är 25 år men är redan inne på sin sjunde säsong i allsvenskan. Förra säsongen var hans stora besvikelse.

– Efter matchen mot England på hösten 2001 var jag förhoppningsfull om VM och ett halvår senare var jag inte aktuell längre. Självklart var det en besvikelse.

– Så fort VM var över kunde jag och även media släppa den biten. Då kopplade jag av och sen blev det bättre och bättre igen.

Han trivs som yttermittfältare till vänster i HIF men i landslaget har han bara chans att komma med som högerback.

– Lite splittrande är det men jag har pratat med förbundskaptenerna om det.

Även om han i princip varit Helsingborgs ende landslagsman de senaste åren har det varit han som har fått flytta runt i stället för att ha en given fast plats.

– Lite underligt men det blir väl lätt så när tränarna vet att jag kan spela på många olika ställen i laget. Jag är kanske för snäll. Jag är sån att jag inte ser problemen. Jag tänker alltid: det fixar sig nog, säger Christoffer Andersson.

Det är bara håret i öronen på nätterna som stör.

Stefan Alfelt ([email protected])