En frälsare i himmelsblått

Ijeh: Tron har hjälpt mig under skadeperioden

FOTBOLL

MALMÖ

För MFF:s fans är Peter Ijeh en frälsare.

Skyttekungen som gjorde 24 mål på 23 matcher i förra årets allsvenska och som i år ska sparka hem di blåes första SM-guld sen 1988.

– Jag vill inte sätta den pressen på mig själv, men jag vet att de planer som gud har för mig är vad som är bäst för mig.

Foto: KRISTER HANSSON
BER OM ATT BLI FRISK Peter Ijeh har haft problem med skador och beräknas vara tillbaka i allsvenskan tidigast någon gång i maj. ”Gud gör mig nöjd och glad trots att jag går skadad”, säger han.

Peter Ijehs liv styrs av hans starka gudstro. Därför är det naturligt att ta bilden av honom i en kyrka. Att vi vill ha honom i matchdräkt i kyrkan tycker Peter Ijeh något förvånande varken är konstigt eller vanvördigt.

– En kyrka är egentligen bara en fasad, en byggnad som är en symbol för kristendomen. Men det spelar ingen roll i vilken man är – det existerar ändå en särskild helighet. Du behöver aldrig höja rösten när du ska prata med någon. Alla lyssnar. Då betyder det heller inget hur man är klädd.

Stigande intresse

Peter Ijeh och Helsingborgs Alvaro Santos har haft bibelord på sina undertröjor som de visat upp genom att dra matchtröjan över huvudet under jublandet över ett gjort mål.

En nigerian och en brasilianare har inte bara förgyllt allsvenskan, de har också blivit några av nyandlighetens viktigaste förebilder i Sverige. I en svår tid då många unga söker efter tröst och hopp om en bättre värld har religion blivit viktigare igen.

– Det är många kyrkor i Malmö med omnejd som bett mig att komma och prata med konfirmander. Jag märker att det är ett stigande intresse för religion bland ungdomar.

Ett tillfälligt avbrott

I år får Malmöfansen vänta ett tag på frälsaren. Ett tvärstopp under träning på en konstgräsplan i vintras knäckte några ben i foten och andra gipsomslaget plockades bort bara en dryg vecka före premiären mot Örebro.

– Min tro har hjälpt mig mycket under min skadetid. Gud gör mig nöjd och glad trots att jag går skadad. Skadan är ett tillfälligt avbrott som jag inte kan bry mig om. Jag är tvungen att fokusera på framtiden och inte låta den sätta ner mitt humör.

– Jag kommer tillbaka och vi ska spela internationella matcher i år. Det skulle vara en språngbräda för mig att lyckas i dem, säger Ijeh.

Efter förra säsongens andraplats har MFF förstärkt truppen och är nu mångas favorit till guld.

– Det är positivt på ett sätt samtidigt som det är en stor utmaning. Ingen kan se oss som en enkel motståndare. Alla vet att Malmö FF är en tuff uppgift. Djurgården hade tur som vann både ligan och cupen förra året. Ett bra lag men dom fick en skjuts uppåt när dom hade slog oss i cupen i en match där vi var bra. Det gav dom självförtroendet som ledde till seriesegern.

Om det varit för två–tre år sen som han hade gjort 24 mål skulle Peter Ijeh inte spelat i allsvenskan i år.

– De ekonomiska förutsättningarna har förändrats men jag är fortfarande optimistisk om att komma till någon storklubb ute i Europa.

Att inte bli såld har det goda med sig att han får stanna i ett land som han lärt sig att älska.

Han är en superstjärna i Malmö men känner sig inte som det.

– Inte riktigt. Visst kommer folk fram och vill prata med mig men jag låter det inte tränga in i mig. Jag är fortfarande bara en vanlig person i mängden även om jag är välkänd.

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM