Sundsvalls Ferdinand

Lundqvist valde lugnet framför Stockholms hets

Foto: RALF BERGMAN
JAG TRIVS BÄTTRE HÄR... Fredrik Lundqvist tackade nej till ett kontrakt med svenska mästarna Djurgården. Han valde lugnet i Sundsvall i stället.
FOTBOLL

Högre lön, utsålda derbyn och chans att spela Champions League.

Då sa Fredric Lundqvist: ”Ja flytt int från Sundsvall!” och stannade under sin kork-ek.

– Jag kanske är lite feg men det kändes helt enkelt inte rätt att flytta bara för fotbollens skull, säger han.

Efter en framgångsrik fjolårssäsong fick Fredric Lundqvist, 26, i vintras erbjudandet många fotbollsspelare drömmer om – att spela för svenska mästarna Djurgården. Ett fyraårskontrakt låg på bordet och väntade på en underskrift. Men den kom aldrig. När alla trodde affären var klar hoppade Fredric av.

Dagen efter stod följande rubrik att läsa i tidningar landet över: ”Jag ville inte sitta i en etta på söder”.

”Kändes för jävligt”

– Visst blev det en bra rubrik. Men citatet är ryckt ur sitt sammanhang och det kändes faktiskt för jävligt att det vinklades på det sättet, säger han till Sportbladet några månader senare.

Så varför tackade du nej?

– Jag har aldrig velat bo i Stockholm. Man kan vara där en vecka på semester, sedan är det skönt att komma hem. Det är stressig stad där bilen måste parkeras om var tredje timme.

– För att utvecklas måste man trivas med livet runtomkring. Jag kände att jag inte kunde göra det i Stockholm.

Champions League, då? Borde du inte tagit chansen?

– Fotbollsmässigt fanns inget att anmärka på. Jag var jättesmickrad. Champions League, utsålda derbyn, klart det lockade. Jag är kanske lite feg men det kändes helt enkelt inte rätt att flytta bara för fotbollens skull.

Djurgårdens ordförande Bosse Lundquist minns den plötsliga vändningen:

– Vi hade tagit fram ett kontraktsförslag och Fredric var på besök med sin flickvän. Vi hade ett bra samtal och det är en fin kille. Men vi ställer höga krav på våra spelare. Det finns inte utrymme för annat än fotboll. Jag tror inte Fredric vid 26 års ålder var beredd att offra allt. Hade han varit 19–20 så kanske, säger Bosse Lundquist.

Norrlands Erlingmark

Men Fredric håller fast vid att det var Stockholm som var problemet. Hade erbjudandet kommit från England, Göteborg, Oslo eller Köpenhamn hade situationen varit en annan.

– Jag kan absolut tänka mig att flytta från Sundsvall, det är inte det, säger han.

Hur som helst, Fredric Lundqvist har inte ångrat sitt beslut. I stället ser han fram emot en fjärde säsong i Gif Sundsvall dit han värvades från Lira Luleå av Anders Grönhagen.

På den tiden var Lundqvist lovande mittback men blev snabbt Norrlands svar på Magnus Erlingmark och har till dags dato tjänstgjort på alla positioner utom målvakt.

Till årets säsong är han dock lovad favoritplatsen som högerback.

Lundqvist är en modern, snabb ytterback och i februari kom A-landslagsdebuten när Sverige vann Kings Cup i Thailand. Han spelade de flesta matcherna och visade att han är ett spännande alternativ även i viktigare landslagssammanhang.

Många menar att årets upplaga av Sundsvall är den starkaste någonsin. Håller du med?

– Ja, det måste jag tycka. Vi har kunnat behålla de spelare vi ville behålla och fått ett par nyförvärv som passar bra in. Bala Garba (nigeriansk skyttekung från norska Haugesund) kommer att ställa till det för många försvar.

Kan Sundsvall rentav vinna allsvenskan?

– Nja, det är väl ingen målsättning. Men det är heller ingen omöjlighet.

Robert Laul