Helsingborgs styrelse avgår

FOTBOLL

HELSINGBORG

Styrelsen i Helsingborgs IF har beslutat att avgå.

Det är ett resultat av att föreningen hamnat i en akut ekonomisk kris.

I ett pressmeddelande skriver HIF att styrelsen tillsammans med föreningens kreditgivare, det vill säga Helsingsborgs stad och flera banker, tagit hjälp av en advokat för att ta fram en ekonomisk räddningsplan. En del av den planen förutsätter att HIF får en ny styrelse.

I slutet av förra året hade Helsingborgs IF ett negativt kapital på närmare 15 miljoner kronor. HIF har i dag ett akut behov av pengar på cirka 10 miljoner kronor.

Styrelsen, som avgick på onsdagen, höll krismöte på tisdagskvällen, men ville efteråt inte säga något om vad man kommit fram till.

- Jag har inga kommentarer. Vi måste först informera personalen, sade ordföranden Claes Johansson till Helsingborgs Dagblad (HD).

Skuld till kommunen

Störst fordringar på klubben har Helsingborgs kommun, som därför kan tänkas skjuta till nya pengar för att rädda verksamheten. Så sent som i december förra året gick kommunen in med ett borgensåtagande till klubben för ett lån på tio miljoner kronor.

Kommunalrådet Tomas Nordström (s) sade till Sveriges Radio Malmö på tisdagen att det finns en kommunal beredskap för den händelse att HIF-styrelsen skulle välja att avgå.

"I så fall blir det en snabb demokratisk process för att säkra föreningens framtid och kommunens ekonomiska intressen".

Rekonstruktion

En rekonstruktion med kommunens ekonomiska medverkan skulle, enligt HD, innebära att HIF kan betala sina leverantörsskulder på nio miljoner kronor.

Sportsligt kan följden av klubbens trassliga ekonomi bli att man tvingas sälja en eller flera spelare under sommaren. Kvarvarande spelare kan tvingas acceptera sänkta löner.

Om inte ekonomin reds upp kan Svenska fotbollförbundets licensnämnd tvinga fram en kontrollbalansräkning. Därefter kan följden bli nedflyttning till superettan, men det är i så fall något som ligger längre fram i tiden än innevarande säsong.

TT