Helsingborgs styrelse avgår

Nu hotas den allsvenska klubben av konkurs

FOTBOLL

MALMÖ

Det är akut ekonomisk kris i anrika Helsingborgs IF.

Om inte drastiska åtgärder vidtas hotas klubben av nedflyttning i seriesystemet och i värsta fall konkurs.

– Det är ingen överhängande fara för konkurs den närmaste framtiden, men läget är allvarligt, säger ordföranden Claes Johansson.

Claes Johansson.

I går kväll satt HIF:s styrelse i krismöte. Beslutet blev att hela styrelsen avgår och ställer sina platser till förfogande.

Styrelsen har dessutom tillsammans med föreningens kreditgivare, Helsingborgs stad och flera banker, anlitat en advokat för att få fram en ekonomisk räddningsplan. En ny styrelse för föreningen ingår i den planen.

– Vi bedömde att det är bättre att någon annan tar över i det här läget. Det behövs nya personer i styrelsen, säger Claes Johansson.

”Vi kan inte betala våra skulder

HIF:s ekonomi blöder. I slutet av förra året hade föreningen ett negativt kapital på nästan 15 miljoner kronor.

– Vi behöver ett omedelbart tillskott på 7-10 miljoner kronor. Vi är i ett läge där vi inte kan betala våra skulder och är i princip i obestånd.

Trots det ser Claes Johansson ingen direkt hot om konkurs den närmaste framtiden.

– Vi har träffat ekonomiska överenskommelser med våra större fordringsägare.

Störst fordringar på HIF har Helsingborgs kommun. Strax före jul gick kommunen in med ett borgensåtagande för ett lån på tio miljoner kronor. Hoppet står nu till att kommunen på nytt är villig att rädda verksamheten.

Kan tvingas ned i superettan

I tisdags sa kommunalrådet Tomas Nordström till Sveriges Radio Malmö att det finns en kommunal beredskap om HIF-styrelsen väljer att avgå.

”I så fall blir det en snabb demokratisk process för att säkra föreningens framtid och kommunens ekonomiska intressen.”

Den ekonomiska krisen kan också få sportsliga följder. Klubben kan tvingas sälja en eller flera spelare. Men den lösningen räcker inte.

– En del av problemet är att luften gått ur spelarmarknaden. Vi har tidigare kunnat få in pengar genom försäljning av spelare. Det är svårare nu, säger Claes Johansson.

Och om inte Svenska fotbollförbundets licensnämnd accepterar klubbens handlingsplan kan följden bli att HIF tvingas ner i superettan.

– Vi skickade in vår handlingsplan till licensnämnden i början av april och ska nu komplettera den.

– En eventuell nedflyttning gäller inte innevarande säsong. Det ligger i så fall längre fram i tiden, säger Claes Johansson.

Per-Ola Ohlsson