Hjärnornas kamp

Derbyfeber - men tränarna gör allt för att avdramatisera mötet

1 av 2
Anders Linderoth.
FOTBOLL

Fansen laddar på alla upptänkliga sätt inför derbyt.

Tränarna gör precis tvärtom.

Både i AIK och Hammarby är strategin enkel: att göra allt precis som vanligt, som om det vore vilken match som helst.

Med bara tre dagar kvar till säsongens första Stockholms-derby stiger temperaturen hos fansen, uppladdning och förberedelser pågår för fullt.

Hammarbys tränare Anders Linderoth säger sig dock inte känna någon derbyfeber. Och något Råsundaspöke tänker han definitivt inte på.

- Jag har inte sett något spöke. Att vinna derbyn handlar bara om att vara bäst lag vid rätt tillfälle. Det har vi inte varit. När vi förlorade mot Djurgården med 2-1 i fjol spelade vi bra, men inte tillräckligt bra.

Lediga i dag

Tidigare har Hammarby provat att sova borta och ladda som för en bortamatch inför derbyt, för att bryta den negativa sviten. Det hjälpte inte och i år blir det inget sånt.

-Vi tränar som vanligt, det är inga särskilda förberedelser, säger Linderoth som i går hade givit sina spelare ledigt.

AIK tränade däremot i går, men är lediga i dag och får tid till påskfirande.

Richard Money tillbringade långfredagseftermiddagen med att titta på allsvenska konkurrenter på tv, och tänkte inte på Hammarby.

- Jag sitter och tittar på Örgryte-Enköping. Lite senare ska jag bjuda ut min hustru på middag, berättade Money för Sportbladet.

Avkoppling och bortkoppling av derbytankar med andra ord.

Även om Money med sin engelska bakgrund inte har samma känsla inför ett stockholmsderby som infödda Solna- och Söderbor, förstår han matchens speciella betydelse.

- Det är en stor match.

Men Money menar, precis som Linderoth, att det bästa är att ladda som vanligt. AIK:s assisterande tränare, Pär Millqvist, har samma filosofi.

"Har ett bra facit"

- Vi gör inga särskilda förberedelser. Vi fokuserar bara på det fotbollsmässiga, det här är en match som alla andra för oss.

Han tillägger:

- Det enda speciella är att det kan bli en extra härlig atmosfär runt matchen och det är enbart positivt. Vi har ju ett bra derbyfacit också.

Anders Linderoth tror också på en fin match och skön stämning och låter sig inte nedslås av det mer negativa facit som Hammarby har.

"Kan bli nervöst"

- Jag tror att det kommer att bli en bra, välspelad match mellan två lag som båda försöker spela sitt spel.

Och så slinker det ur honom, ett litet erkännande om det nog ändå är något speciellt med matchen på tisdag.

-Det kan bli en lite nervös inledning, ett derby är ju ändå lite speciellt.

Så laddar Hammarby upp inför derbyt:

Så laddar AIK upp inför derbyt:

Jennifer Wegerup