Det mest imponerande är HUR målen kom till - med flygande anfall

FOTBOLL

Det var en vidunderlig uppvisning Djurgården bjöd på under andra halvlek mot Elfsborg

Fenomenalt!

Eller 5-0-nenalt - om man vill snubbla lite med bokstäverna...

Tre raka segrar och 11-0 i målskillnad.

Jag letar och letar och letar i vårt arkiv med hjälp av den förträfflige Staffan Larsson, och vi hittar ingenting liknande.

Men innan jag berättar vad jag fann i gömmorna först en hyllning till dagens Djurgården.

Det mest fantastiska med de 11-0 är att målen delas upp på nio olika målgörare, att den interna skytteligan toppas av tvåmålsskyttarna Johan Elmander och Kim Källström.

Samtliga fem mål gjordes på det sätt som Djurgården ska göra mål: med flygande anfall där man utnyttjar lagets löpstyrka - och det är den styrka som samtliga besitter.

Vid 1-0 var det Kim Källström som störtade fram på vänsterkanten, väggspelade med Johan Elmander och prickade Babis Stefanidis med ett bananinlägg.

Vid 2-0 direktpassade Kim Källström en utspark till Samuel Wowoah som stormade framåt och passade Babis Stefanidis som vände upp och ställde hela försvaret med en lyftning mot den plats där han själv kommit ifrån och där nu Johan Elmander kunde klippa till på halvvolley.

Vid 3-0 löpte Samuel Wowoah långt, men ännu längre sprang backen Mikael Dorsin och som belöning fick han äntligen smälla in sitt första allsvenska mål.

Vid 4-0 bröt Kim Källström, passade till den framstormande Johan Elmander som sen hade tre man att välja på med sitt målpass: han valde Daniel Sjölund, som då varit på plan i 33 sekunder, och som med sin första allsvenska spark sköt bollen i mål.

Vid 5-0 ännu ett anfall där djurgårdarna var fler än elfsborgarna och där Kim Källström till slut rullade ut bollen åt höger till Rene Makondele som sköt stolpe in.

- Magnifikt! sa tränare Sören Åkeby - och ingen säger emot.

En annan intressant kommentar var tränare Zoran Lukics, om hur snacket gått i halvtid efter den problematiska första halvan:

- Vi sa ifrån: är det nån som inte vill spela, så har vi andra att kasta in!

Själv bokförde jag Kim Källströms passningar i första halvlek, och frånsett urladdningen och passningen vid målet var det ingen landslagsklass där.

Totalt nio felpass - det första en långboll ut över sidlinjen redan efter tio sekunder - mot endast åtta rätta.

I andra halvlek tog Kim igen det förlorade. Med råge.

Så till statistiken: det är mycket ovanligt att allsvenska lag vinner de tre öppningsmatcherna utan att släppa in mål, men det har hänt. Tämligen nyligen: Malmö FF gjorde det 2001 (8-0) och Halmstad 2000 (7-0), och tidigare har IFK Sundsvall gjort det, 1979 (3-0).

Långt till Svenssons rekord

Utan insläppta efter tre matcher har också Örebro varit 1990 (3-0 men med en oavgjord), IFK Göteborg 1985 (3-0 med en oavgjord), AIK 1984 (2-0 med en oavgjord), Malmö 1980 (5-0 på fem poäng) samtidigt som Elfsborg hade 2-0 och fem poäng och Öster 2-0 på fyra poäng.

Andreas Isakssons dubbla räddningar under samma minut på Andreas Klarströms skott och Hasse Berggrens hårda nick håller nollan intakt, och inklusive slutet på fjolårssäsongen - senaste målet Öyvind Svennings 1-0 för Sundsvall i 13:e minuten i näst sista omgången - har "Isak" nu hållt nollan i 437 minuter.

Än är det långt, troligen för långt, till Håkan Svenssons 808-minutersrekord från 2000.

De 20 senaste årens ledarlag efter 3 matcher

Lasse Sandlin