...i kväll är det ny fest

Bajens spöke finns inte - såvida matchen inte står och väger...

FOTBOLL

Om jag vore AIK-supporter skulle jag gå tre varv baklänges runt Råsunda, offra en get och rabbla "Krister Nordiiiiin, Krister Nordiiiin" hela långa dagen.

Allt för att väcka liv i Råsunda-spöket.

AIK behöver det i kväll.

Annars kan de få fullt upp med sina egna spöken.

Just i dag känns det förstås dumt att prata om att allsvenska fotbollsspelare skulle vara rädda för spöken.

Även om någon samlade ihop hela stora familjen Råsundaspöke och utrustade dem med köttyxor och sars-virus så skulle det inte vara mer skrämmande än det som hände på Stockholms stadion i går.

Djurgården skräms på riktigt.

Råsundaspöket är däremot - i tidens anda och helt i linje med Fröken Sverige-tävlingar, dokusåpadeltagande och Bert Karlsson - mest "en kul grej".

Ni har hört det tusen gånger nu:

Hammarby har spelat elva raka matcher på Råsunda utan att vinna.

Elva.

Det är hälften så många som 22, dubbelt så många som vad som är hälsosamt - och det är förstås ett besvärande faktum för Bajen.

Det har pratats om komplex, skräck och psykologhjälp, men jag vet inte jag.

Först och främst har jag ungefär samma förhållningssätt till idrottspsykologi som till idrottspsykologer; jag tycker hemskt mycket om dem, men jag förstår dem inte riktigt.

Råsundaspöket finns inte på planen när Hammarby springer in där i kväll.

Inte när det står 0-0.

Däremot kan det dyka upp, med köttyxor och allt, om det är tio minuter kvar och det står 1-0 eller så åt något håll.

Då kommer tankarna:

- Fan, ska vi inte klara av det den här gången heller"

Alternativt:

- Fan, är vi på väg att klara av det den här gången"

Annars tror jag alltså inte på spöken.

Det finns ju dessutom en fullt plausibel förklaring till att Hammarby gått tre och ett halvt år utan seger på Råsunda, och det är att i det stora flertalet av de där elva matcherna har de mött lag som är bättre, eller i alla fall inte särskilt mycket sämre än vad de själva är. 2000 förlorade de två matcher mot ett AIK som kom fem placeringar före i tabellen, guldåret 2001 var Djurgården och AIK bara en respektive tre poäng efter, och i fjol var både mästarna Djurgården och femman AIK en bra bit före Hammarby i tabellen. Det hade varit mer oroande, mer ologiskt, om Hammarby gått och förlorat derby efter derby om de verkligen varit favorit i de där matcherna.

AIK favoriter - hos bookmakers

Oavsett om jag konsulterar statliga bookmakers eller utländska så får jag veta att AIK är favorit i dag också.

Men det är ju inte så det känns.

AIK har faktiskt gjort bra ifrån sig, om man ser till deras Hin Håle-sponsrade försäsong. Efter att ha gått månad efter månad med fler ordinarie spelare på sjukhus än på planen så kommer det ta tid för Gnaget att nå sin högsta nivå. Dagarna före premiären träffade jag Richard Money i Helsingborg, eftersom han är en optimistiskt lagd man så pratade han om fördelarna med att ha fått gå runt på truppen under försäsongen, att många spelare fått chansen, samtidigt som några av stjärnorna kunde komma in i laget och vara spelsugna istället för slitna.

- Men det gäller att överleva de fem första omgångarna, sa Money.

I kväll kan AIK ta ett enormt steg mot den målsättningen.

Därför är jag övertygad om att det här derbyt är viktigare för AIK än för Hammarby.

Hammarby har spelat fantastiskt

Hammarby kommer till derbyt med styv kuling i seglen. Anders Linderoth fick sin tid av styrelsen för att bygga ett grundspel och ett lag, och om man ska döma av de två första omgångarna har han börjat leverera nu. Bajen har spelat fantastisk fotboll, Linderoth-fotboll, och i den finurlige Karl-Oskar Fjörtoft har man en mittfältsmaestro som många allsvenska lag skulle kunna göra en Helsingborg (eller, kanske inte riktigt") för att få tag på.

Om Hammarby vinner derbyt kan de dansa lambada med Råsunda-spöket genom hela Solna centrum.

Om de förlorar har de ändå fått en hyfsad start på allsvenskan.

Om AIK förlorar kommer Richard Money att ha mycket ogjort arbete kvar för att "överleva de fem första omgångarna".

När det blåser medvind i AIK blåser det starkare än någon annanstans, men detsamma gäller för vindar som blåser åt andra hållet. Om AIK i morgon vaknar upp till en värld, där det i svart på rosa framgår att allsvenskan leds av Djurgården och Hammarby på nio poäng vardera, medan AIK ligger åtta på tre poäng - då ökar pressen exponentiellt med varje dag fram till Öis-matchen på söndag.

Jag inser att Richard Money osäkrar sin Magnum varje gång han hör ett billigt skämt som handlar om hans efternamn, men jag tar lugnt på det. Simon Bank, om någon, har fan i mig förtjänat att en gång i livet få dra ett efternamnsskämt i still med det här:

AIK behöver poängen mest.

Därför sätter jag mina pengar på Mr Money.

Hammarbys hemska derbyfacit

För snart fyra år sedan, den 4 oktober 1999, kom Hammarbys senaste vinst på Råsunda - 2-1 mot Djurgården. Sedan följer elva tunga derbyn:

Simon Bank