Tvärstopp för Martin

Ericsson hade flera lägen att avgöra mot Öster: Jag borde gjort ett mål...

FOTBOLL

VÄXJÖ

Nio blåvita skott på mål, noll blåvita skott i mål.

Det var därför Martin Ericsson skakade på huvudet.

– Jag borde gjort ett mål...

På fem minuter hann Jonas Henriksson och Martin Crossa med att få, och missa, öppna lägen i Östers straffområde. Det såg ut som att det var dags för en blåvit drömmatch igen, en vecka efter uppvisningen mot Malmö FF.

Det var det inte.

IFK Göteborg var inte riktigt lika distinkta, inte riktigt lika rörliga – och framför allt inte riktigt lika vassa i öppna lägen. Därför blev det som det blev. 0–0.

– Hade vi fått in ett mål så hade de varit tvungna att kliva upp, då hade de gått bort sig, säger Martin Ericsson.

”Jag försökte hålla i”

Precis som senast spelade han i en playmakerroll, jämsides med Hasse Blomqvist och strax nedanför Martin Crossa. Han hittade rätt med flera fina passningar, men han hittade inte rätt med sina egna avslut.

Två gånger borde han gjort det.

Först efter elva minuter. Martin Ericsson spelade vägg med Crossa, fick bollen helt ren inne i straffområdet och...

– Jag försökte hålla i och vänta på att han (Björn Stringheim, målvakten) skulle göra något. Jag hade kunnat slå en tunnel eller lyfta över honom, men det gick inte, säger Martin.

Stenhårt skott

Med en kvart kvar kom nästa chans, Blåvitts sista i matchen.

Dennis Jonsson kastade ett långt inkast, Kalle Svensson skarvade det vidare, Martin Ericsson fick bollen vid Östers straffpunkt och...

– Jag kanske skulle tagit det lite lugnare, jag var rätt ensam. Jag hade kunnat ta emot med vänstern och skjutit med högern, men så drog jag på direkt i stället, säger Martin.

Skottet var stenhårt, men det gick rakt på Stringheim.

Det blev inga blåvita mål, inga andra heller.

Efteråt pratade Martin Ericsson om potentialen som finns i laget, att det finns skäl att hoppas, men att det också finns väldigt mycket som måste förbättras.

Själv vill han bara bevisa att han är en mycket bättre fotbollsspelare än vad han visade i fjol. Och så drömmer han om landslaget.

– Klart att jag siktar på det, säger han.

”Väldigt instabila”

Bosse Johansson, IFK-tränaren, siktar på att bygga ett stabilt lag – men han är inte där än.

– Vi har varit väldigt instabila. Det går inte att dra några slutsatser alls ännu, det kan komma ett bakslag när som helst, säger han.

I går ordnade han stabilitet mot slutet, genom att skifta till en rak 4–4–2-uppställning för att täppa till på kanterna. Det räckte till en poäng, men det var inte det som kändes mest i Johanssons hjärta.

Han var tillbaka på Värends-vallen, tillbaka hos klubben han gjorde till mästare för två decennier sedan.

”Det var känsligt”

Och det kändes.

– Det var lite känsligt, det trodde jag inte det skulle vara. Men att träffa gamla ledare och vänner som man arbetat nära så länge, det kändes.

Före matchen var rösten på väg att spricka när han skulle prata.

Han grät inte.

– Nej, men det var nära.

Kanske var det ett tecken inför matchen, som kunnat ge Blåvitt tre poäng och en skön buffert inför matcherna mot Halmstad och Djurgården.

Det fick de inte.

Men det var nära.

Simon Bank