Chocken: Alla kan lämna HIF

Lönerna sänks för att rädda klubben: Vi måste vara fria att gå

FOTBOLL

I dag räddar Helsingborgs kommun Helsingborgs IF från konkurs.

En räddningsaktion som kan bli till priset av hela laget.

– Sänkta löner ingår som ett av kraven. De som väljer att inte gå med på det måste vara fria att lämna klubben, säger lagkaptenen Jesper Jansson.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Hur många i laget väljer att lämna Skånelaget..?

Eftersom ett av kommunens krav för ett nytt lån är sänkta spelarlöner kan spelare hävda att ett kontraktsbrott begås och sen fritt gå till vilken annan klubb som helst.

I går informerades spelarna om kommunens räddningsplan som utöver kravet på spelarna att gå ner i lön även kommer att begära en del sociala engagemang av HIF och spelarna.

Men det blir lönerna som är reglerade i spelarnas juridiskt gällande kontrakt som blir stötestenen.

Riskerar konkurs

Spelarna kan inte tvingas att sänka sina löner. Men om de inte gör det och i stället väljer att flytta kan HIF snabbt förvandlas från allsvenskt topplag till ett lag utan chans att hävda sig sportsligt.

Något som i sin tur betyder att klubben förlorar möjligheten att varaktigt reda upp sin ekonomi och återigen riskerar att sättas i konkurs.

För de mest attraktiva spelarna innebär ett nej att de kan gå från HIF och stoppa en så kallad signing bonus i egen ficka. Utan att Helsingborg får en enda krona från den nya föreningen.

Kommer ni spelare att agera som grupp eller individuellt i den här frågan?

– Vi har diskuterat frågan i grupp men alla är i helt olika situationer. Det blir upp till var och en att bestämma för sig, säger Jesper Jansson.

Har du bestämt dig?

– Ja. Jag stannar.

Har du förståelse för dem som väljer att lämna HIF?

– Ja, det har jag. Vi har redan gått med på att slopa bonusersättningar. I sitt kontrakt har man en fast summa plus olika bonussummor för vunna matcher i allsvenskan, cup och Europacupspel. Eftersom de bonusarna är borta har vi redan gått ner i storleksordningen 100 000 kronor om året.

Är ni lovade att få igen de pengarna när ekonomin stabiliserats?

– Nej. Debatten har handlat mycket om våra höga löner men vi har strukit bonus, semester, träningsläger och en del mer. Vi har bidragit med en hel del redan, säger Jesper Jansson.

När Helsingborgs kommunstyrelse i eftermiddag röstar ja till att rädda klubben med ett nytt lån i storleksordningen 20 miljoner blir det ett ja med brett stöd. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och moderaterna är för ett ja.

Därmed kan HIF betala av de omedelbara skulderna på 14 miljoner kronor och rädda säsongens fortsatta drift.

”Det blir tufft”

Med räddningsaktionen följer ett krav från kommunledningens sida om att HIF senast 2006 eller 2007 ska ha uppnått en ekonomisk stabilitet. Kommunen ska då också ha fått hållbara garantier för att lånen på totalt 40 miljoner ska kunna betalas tillbaka.

– Vi har hela tiden varit medvetna om att ekonomin varit dålig men vi trodde att det var på rätt väg. Det här sista kom som en blixt från klar himmel. Det har varit tufft. Och det kommer att bli tufft, säger Jesper Jansson.

Stefan Alfelt ([email protected])