Mentale tränaren: Det finns risk för övermod

Succéstarten kan bli det som fäller Djurgårds- spelarna

FOTBOLL

Tre matcher - tre segrar och en förkrosande målskillnad. Drömstart såklart men risken för övermod bland spelarna lurar runt hörnet.

– Nu gäller det att fokusera på nästa träning och nästa match, säger lagets mentale rådgivare Lars-Erik Sandler.

Foto: LARS ROSENGREN
ett varningens finger Djurgårdens mentale rådgivare, Lars-Erik Sandler, varnar för att lagets fantastiska öppning av sässongen kan göra att spelarna tappar fokus.

11–0 i målskillnad är ett smått otroligt facit på tre matcher.

Djurgården har fått en start som inte ens den självsäkre Zoran Lucic kunnat drömma om. Resultatet är givetvis ett rejält stärkt självförtroende bland spelarna. Men framgången döljer också en icke önskvärd baksida.

– Risken finns ju att spelarna blir övermodiga och nonchalanta. Att de inte tar motståndarna på allvar, som i första halvlek mot Elfsborg, säger Lars-Erik Sandler.

Beteendevetaren Sandler har arbetat med mentala frågor med Djurgårdens fotbollsspelare sedan 2001 och har lång erfarenhet av praktisk tillämpning av idrottspsykologi. Och Sandlers medicin mot övermod är enkel.

Ödmjukhet viktigt

– Fokus måste alltid ligga på vad som kommer näst. Spelarna ska tänka att nästa träning ska bli min bästa träning någonsin och likadant med matcherna, säger han.

Koncentration och ödmjukhet inför sin uppgift är viktiga begrepp för spelarna att fundera på i det här läget enligt Sandler. Men lika viktigt är även spelarnas återhämtning.

– Både kroppen och knoppen behöver vila för att kunna hitta balans. Det är ett tufft schema för spelarna nu och de måste verkligen koppla av mellan träningar och matcher för att hålla både fysiskt och psykiskt, säger han.

Men konstaterar samtidigt att Djurgårdens spelare är mycket starka på det mentala planet.

– Inför säsongen gjorde vi en kartläggning kring spelarnas egen uppfattning om sin egen mentala kapacitet. Jag kan säga att det var höga värden överlag och jag tycker spelarna verkar väl förberedda på vad som väntar dem, fortsätter Sandler.

Harmoni i truppen

Nu leder Djurgården allsvenskan i egen majestät och är enda laget med full pott efter tre omgångar. Det är tydligt att man lyckats hitta en harmoni i truppen som också ger resultat ute på plan. Men det gäller att inte slå av på takten och bli bekväm.

– Spelarna ska inte se att de spelar för att försvara sin tätposition. Istället ska de hela tiden se framåt och koncentrera sig på att försöka nå nästa nivå, säger Lars-Erik Sandler avslutningsvis.

Full fart framåt menar Djurgårdens egen hjärnskrynklare med andra ord.

Martin Skogsberg

ARTIKELN HANDLAR OM