Luftslottet räddat

Men jag får varken siffror eller tankegångar att gå ihop

FOTBOLL

HELSINGBORG

Helsingborgs IF är räddat.

Såväl ekonomiskt för stunden och från risken för att flyttas ner till superettan.

Men jag får varken siffror eller tankegångar att gå ihop. Ett luftslott räddas genom att man bygger ett nytt med nya drömmar som byggstenar.

HIF ska på åtta år vända minus 39 miljoner kronor till vinst på 59 miljoner för att kunna betala tillbaka 55,5 lånade miljoner plus ränta.

Samtidigt ska HIF banta truppen med naturlig avgång och bara fylla på med egna talanger och ändå alltid hamna på övre halvan i den allsvenska tabellen.

Advokat Staffan Anderbergs handlingsplan som svaldes med hull och hår av en majoritet i Helsingborgs kommunstyrelse är inget annat än varje svensk klubbledares våta önskedröm nedskriven på papper.

Det som Helsingborgs IF ska tvingas att utföra de kommande åtta åren har ingen annan klubb lyckats med i svensk fotboll. Knappast någon annanstans heller för den delen.

Visst finns det klubbar som vänt stora underskott med sunda satsningar på egna förmågor, typ Landskrona Bois, men ingen svensk klubb har startat med ett motsvarande underskott.

Enligt handlingsplanen ska HIF redan nästa år göra en vinst på 4,5 miljoner kronor. 2005 till 2007 ska överskottet bli 7,5 miljoner per år följt av åtta friska miljoner i vinst varje år från 2008 till 2011.

Inga spelarförsäljningar

Den enda förening i Sverige som ens kan ha varit i närheten av en motsvarande åttaårsperiod är IFK Göteborg under klubbens absoluta glansdagar.

I handlingsplanen för HIF:s räddning ingår inte spekulationer om inkomster från försäljning av spelare. Vilket är en sund tanke i tider då den marknaden är så gott som stendöd, men det är också just detta som gör mig misstänksam.

Handlingsplanen säger att HIF ständigt ska vara självförsörjande på spelare och en toppklubb i en hårt konkurrensutsatt verksamhet där verkligheten över hela världen i årtionden byggt på att de som satsat mest oftast också åtminstone kortsiktigt har uppnått bäst resultat.

Skillnaden mellan handlingsplanens drömvärld och den nu så bespottade styrelsens agerande är hårfin. Styrelsen blundade för verkligheten i hopp om att den stora spelarförsäljningen skulle rädda ekonomin.

Något som skett för så många andra klubbar. Varken IFK Göteborg, Malmö FF eller AIK hade kanske levt idag om inte marknaden före de senaste årens totala kollaps hade räddat dem.

Handlingsplanen en drömvärld

Staffan Anderbergs handlingsplan försöker skapa en drömvärld för att vinna tid till marknaden vänder tillbaka till det som länge var normalt. Om världsekonomin vänder upp igen följer även tv-marknaden med och då blir det åter lönsamt att sälja spelare från Sverige till länder där klubbar har så oändligt mycket mer pengar. Som lilleputt i utkanten på den stora fotbollsvärlden har vi mycket lite att säga till om utan tvingas att följa med på det som sker i vår omvärld.

Anderberg använde på sin genomgång i går fraser som att han blivit känslomässigt berörd av vanvården av HIF och att framtidens styrelser måste bestå av personer med ekonomiskt kunnande.

Som om inte alla landets elitklubbars styrelser de senaste 20-30 åren så gott som uteslutande har bestått av folk med höga positioner i näringslivet.

Så har även Helsingborgs IF:s styrelse gjort.

- Föreningen står vid avgrunden, sa Staffan Anderberg.

Visst gör den det på pappret.

Men Helsingborgs kommun har sen renoveringen av Olympia och sitt första borgenslån bundit upp sig totalt eftersom en konkurs för HIF kostar fler miljoner än de 40 man nu satsat.

Helsingborgs kommun hade svalt vilken orealistisk handlingsplan som helst bara den stått nedskriven på ett papper.

Och allt kan ju vara ordnat med en Zlatanförsäljning om två år...

... och så här ska klubben undvika att gå i konkurs