Allsvenskan är till salu

Kan få namnet Oddsetligan: Handlar det om tillräckligt mycket pengar så säljer vi

FOTBOLL

Allsvenskan i fotboll hänger löst.

Snart kan serien heta Oddsetligan.

- Frågan har diskuterats, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Trenden är tydlig.

I Norge heter högsta serien Tippeligan, i Danmark SAS-ligaen och i Finland Veikkausligan.

Sverige står på tur.

- Det handlar om mycket pengar - vi skulle aldrig sälja namnet allsvenskan för en spottstyver, men handlar det om tillräckligt mycket pengar så kan det bli aktuellt, säger Lagrell.

Internationellt säljs namnrättigheter för enorma summor. Inför årets säsong överlät det engelska fotbollförbundet (FA) namnet Premier League till företaget Barclaycard för sexton miljoner pund om året. För ett treårsavtal fick FA 48 miljoner pund, över 620 miljoner svenska kronor.

- Vi har haft proffsfotboll i Sverige sedan 1997. Det finns flera som förfasar sig över de höga lönerna som utbetalas, men fotbollsspelarna ska under tio-femton år tjäna ihop pengar att leva på. I den situatationen kan det te sig naturligt att man tecknar ett avtal av den här typen, säger Lagrell.

Ligorna i Norge och Finland namnsponsras av de nationella spelbolagen.

En liknande utveckling är på väg i Sverige.

Inget namn än

- För oss är det självklart att vi vill vara med när tiden är mogen, säger Claes Tellman, informationschef för sponsringsfrågor vid Svenska spel.

- En intressant jämförelse är utvecklingen av arenanamn. I dag finns Coop arena i Luleå, Löfbergs Lila arena i Karlstad och Kinnarps arena i Jönköping. Hade det gått för tio år sedan?

Svenska spel har under flera år internt diskuterat namnsponsring av allsvenskan.

- Men det gäller att hitta ett namn som fungerar och det har vi inte gjort än, säger Tellman.

- Det finns två vägar att gå antingen tar man ett kombinationsnamn som tillexempel Oddsetallsvenskan eller så döper man om serien helt och kallar den för till exempel Oddsetligan.

Vill ha stort stöd

Knäckfrågan är att inte stöta sig med fotbollsfansen.

- Det är känsligt att tafsa på ett begrepp som är så värdeladdat som allsvenskan. Blir folk arga? Är det bra eller dåligt för oss? Skulle den breda allmänheten stötta ett namn som Oddsetligan?

- Men det har hänt i Norge, i Danmark och i Finland. Nu är det bara Sverige kvar. Gradvis håller motståndet på att luckras upp. I framtiden tror jag att vi kommer att se förekomsten av liganamn i olika idrotter, säger Tellman.

Rättigheterna till namnet allsvenskan ägs av Svenska Fotbollförbundet.

- Men allsvenskan tillhör också de allsvenska föreningarna. Vi skulle inte kunna gå in och sälja namnrättigheterna utan ett brett samråd mellan klubbarna, säger Lars-Åke Lagrell.

Martin Fransson