Varning för gula febern

FOTBOLL

Gula febern härjar i fotbollsallsvenskan.

Efter tre omgångar har 82 varningar delats ut – mer än dubbelt så många som för två år sedan.

Hammarby har dragit på sig elva gula kort – flest av alla lag.

– Ska man klara av alla avstängningar som blir följden av så här många varningar måste man ha en trupp på 40 spelare, sa Bajentränaren Anders Linderoth efter matchen mot Örebro.

Då hade Anders Frisk dragit gult mot Hammarbyspelare fem gånger. Johan Andersson fick sitt andra kort redan efter 36 minuter.

– Det får inte gå för långt i bedömningen. Fotboll är en sport som ska innehålla tacklingar, men som det är nu känns det som om de drar upp kortet så fort någon faller i en närkamp. Glidtacklar en spelare är det varning direkt, säger Linderoth.

Riskerar avstänging

Hans anfallare, Pablo Piñones-Arce, är en av nio allsvenska spelare som kommer att stängas av efter nästa varning.

En annan är Örebros Mikael Steen.

– Domarna är oftast lite hårdare i början av säsongen, men de måste visa lite känsla. När det delas ut så många varningar som nio i en match som den mot Hammarby, där jag faktiskt tycker att båda lagen spelade för snällt – det var knappt några närkamper alls – så börjar man fundera lite, säger han.

Men ÖSK–Hammarby var ett undantag. Spelet i allsvenskan har blivit hårdare. I alla fall enligt domarbasen Bo Karlsson. Att det redan delats ut 82 varningar i år mot 39 vid motsvarande tid 2001 förvånar honom inte.

– Det har blivit tuffare på plan och dessutom upplever jag att respekten för domaruppdraget har blivit sämre, säger Karlsson.

– 2001 var inget bra domarår. Den stora förändringen kom 2002 då domarna fick skarpa direktiv att hålla sig efter.

Inför säsongen 2003 har inga nya punkter lagts till regelverket.

– Men vi trycker på ett antal fokuspunkter. Det gäller taktiska frisparkar – frisparkar man medvetet tar för att stoppa upp spelet i känsliga lägen, fasthållningar, tröjdragningar och hur spelarna använder sina armbågar i höjddueller – där tror jag faktiskt att många spelare inte är medvetna om vad de gör.

Filmningar bestraffas

En annan debatt Karlsson vill ha i gång är den om filmningar.

– Titta på den första straffen mellan Malmö och Landskrona. Marcus Rosenberg fuskar sig till en straff, hur klarar vi ut det?

– Det har varnats för flera filmningar i år, bland annat varnades en Landskronaspelare mot Enköping, men Rosenberg lyckades med sin. Efter matchen var Daniel Nannskog irriterad på domaren Jonas Eriksson. Borde han inte i stället vara sur på Rosenberg?

Efter sju omgångar kommer domarna att samlas på Bosön utanför Stockholm för en genomgång. Men Bo Karlsson är övertygad om att antalet varningar per match kommer att minska redan innan dess.

– Det blir mycket i början, men det lugnar ner sig. Framför allt lär sig spelarna vad som gäller, säger han.

Varningsligan efter tre omgångar

Längre ned på sidan - varningsligan efter tre omgångar de tre senaste åren.

Martin Fransson