Lugn, Enköping - ni har en poäng upp på Billingsfors

FOTBOLL

ENKÖPING

Det fanns folk på Enavallens läktare som förskräckt talade om Billingsfors.

Om att här kom nu äntligen det lag som efter 56 år av förtal och nesa skulle överta Billingsfors roll som tidernas sämsta allsvenska lag.

Det tror nu inte jag, även om Enköpings SK:s aktuella läge ser allt annat än ljust ut.

Trots de 0-2 hemma mot andra nykomlingen, Östers IF, så har Enköping redan en poäng upp på Billingsfors.

For jag alltså till Sveriges närmaste stad denna lördag för att se stadens fotbollsstolthet i sin fjärde allsvenska match ta sin historiska första allsvenska seger.

Av detta blev intet trots tre klara målchanser under de första åtta minuterna: Nichlas Norells friläge, Andreas Hermanssons spark i tomma luften från någon meter och Johan Wallinders bedrövliga direktskott.

- En riktigt dålig insats, betygsatte också tränaren Peter Lenell - och då var det ändå mest de övriga 82 minuterna han tänkte på.

I stället fick jag se Öster ta sin 284:e allsvenska seger i sin 716:e allsvenska match, och jag måste erkänna, att det faktiskt var klasskillnad mellan årets båda nykomlingar.

ESK sparkade långt

Där Enköping envisades med att sparka långboll, så rullade Öster istället prydligt bollen från man till man.

Med passningssäkra och finurliga yttermittfältare som den Johan Svensson, f d Mjällby, vi känner sen tidigare till vänster och nya fyndet, den ännu blott 18-årige Alexander Steen, f d tv-puck-målvakt från Tingsryd, till höger.

Med Björn Stringheim som nu höll nollan för tredje matchen i rad, med Fredrik Bild som tacksamt tog hand om alla uppländska luftpastejer, och längst fram med den Dani Hamzo som nu äntligen fick göra mål; två till och med.

- Dani har legat bakom nästan alla våra målchanser även tidigare, så jag är mycket glad för hans skull, sa Jevgenij Kouznetsov, Öster-tränaren.

På läktarn satt en annan tränare, Richard Money. Det är Money och hans AIK som Dani Hamzo möter nästa gång, nästa söndag...

De skrev historia

I stället för segerjubel fick jag alltså redan efter fyra omgångar höra jämförelser mellan detta Enköping och det Billingsfors IK som säsongen 1946-47 skrev allsvensk historia utan att Ingvar Rydell, Allan Carlsson, Arne Eriksson, Algot Hassel och de andra knappast då fattade vidden av det hela.

I en allsvensk serie som på den tiden omfattade 22 matcher vann Billingsfors inte en enda men spelade ändå tre oavgjorda - Djurgården borta 1-1, Elfsborg hemma 2-2 och Örebro hemma 3-3 - och tog med dessa tre poäng en till synes evig sistaplats i allsvenska maratontabellen; målskillnad 28-84.

Till skillnad mot Enköping gjorde Billingsfors dock mål i tre av sina fyra första matcher. Det var bara i premiären mot Malmö FF som man helt misslyckades.

Första poängen kom i femte omgången, när man 1 september 1946 mötte Djurgården borta och spelade 1-1.

Vilket alltså innebär - om Enköping förlorar borta mot Halmstad nästa söndag... - att man då ligger historiskt lika illa till som dalslänningarna.

Ännu har jag dock inte givit upp hoppet om Enköping som i den riviga vänsterbacken Johan Norell hade en av planens bästa.

Blir bara Jonny Rödlund och Peter Berggren helt friska så kommer också spelet att bli ett annat.

I fjol i superettan blev resultatet av motsvarande match 0-0, i förfjol vann Enköping med 2-0, året dessförinnan med 1-0.

Därför var Östers 2-0 år 2003 mer överraskande - eftersom segern också var så rättvis.