AIK öser på mot toppen

Stjärnan sjuk - då hoppade Talibinejad in och bjöd på ett konstmål: Jag kände direkt att bollen skulle sitta

FOTBOLL

Efter AIK:s 3-0-seger är det trippelt Stockholm i toppen av allsvenskan.

- Tabellen ljuger inte. Det är de bästa som ligger där uppe, säger ex-göteborgaren Arash Talibinejad som lobbade in sitt första mål i AIK-tröjan.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/PRESSENS BILD
TACK FÖR UPPVISNINGEN AIK gjorde 3-0 på Örgryte på Råsunda efter två läckra lobbmål. Här gratulerar Andres Alm 2-0-skytten Arash Talebinejad. Kalle Corneliusson och Jimmy Tamandi applådrar Frölundanyförvärvets konstmål.

Efter fyra omgångar av årets allsvenska är ställningen precis den samma som efter 26 omgångar 2001: 1. Hammarby, 2. Djurgården, 3. AIK.

Får man tro AIK-anfallaren Arash Talibinejad kommer även årets allsvenska sluta med huvudstadens lag i topp - men med en viktig skillnad: högre placering för AIK.

"Tabellen ljuger inte"

- Möjligheterna är stora att tabellen ser ut ungefär så här till hösten. Men med lagen i en annan ordning, säger han med ett leende.

Och tillägger:

- Tabellen ljuger inte. Det är de bästa som ligger där uppe.

Den 22-årige anfallaren med rötter i Iran värvades från Västra Frölunda i vintras efter att ha gjort stor succé i superettan. Precis som flera andra AIK-spelare fick han dock försäsongen förstörd av en knäskada.

Han friskförklarades för tio dagar sedan och gjorde debut i derbyt mot Hammarby.

Andreas låg hemma sjuk

Den gick inget vidare, han byttes ut efter 45 minuter och skulle egentligen börjat på bänken mot ÖIS.

Men med Andreas Andersson magsjuk fick Arash återigen förtroendet från start.

- Jag fick reda på det på morgonen, eftersom "Adde" (Andreas Andersson) var sjuk, berättar han.

Tro nu inte att Arash blev särskilt överraskad eller nervös för det.

- Nej, alla spelare som är med och tränar måste räkna med att få spela. Blir man överraskad har man förberett sig på fel sätt, säger han.

I 59:e minuten gjorde han sitt första mål i AIK-tröjan.

Stefan Ishizaki stod för en elegant framspelning och fri med Dick Last lobbade han in bollen. Målet betydde 2-0 och matchen var avgjord.

- Jag trodde jag var så fri att jag kunde ställa mig och trixa. Men han (Johan Anegrund) var visst nära. Jag kände direkt att lobben skulle gå in och det var jätteskönt när den verkligen gjorde det. Det var ett viktigt mål.

Några minuter senare blev Arash utbytt och erkänner att han har en bra bit kvar till toppformen - även om gårdagens match var ett stort steg framåt.

- Jag började träna för tio dagar sedan. Varje minut extra jag får med bollen gör mig bättre. Men just nu gäller det att spela så enkelt som möjligt.

Så du har mer att ge än vad du visade i dag?

- Ja. Ja, det hoppas jag verkligen.

Vid sidan av fotbollen studerar Arash elektroteknik på Kungliga Tekniska Högskolan. Borde vara svårt att få tiden att räcka till med men:

Pluggar och lirar

- När jag spelade i Frölunda pluggade jag på Chalmers och jobbade på bank samtidigt som fotbollen. Så det är inga problem, säger Arash Talibinejad.

- Lika gärna som att läsa skönlitteratur kan man läsa facklitteratur.

I skolan träffar man andra människor och när det går tungt i fotbollen är det skönt att ägna tankarna åt annat. Något han inte behöver bekymra sig om den närmaste tiden.

För Arash Talibinejad har fotbollen aldrig gått bättre - och han har som sagt ännu mer att ge.

Robert Laul