I skuggan av ”Isak”

Ständige tvåan Tourray: Det gäller att tänka positivt

FOTBOLL

Djurgården kan verkligen konsten att hålla sig med lojala andremålvakter. Dembo Tourray är inte bara lovande som spelare utan också ödmjukheten själv.

- Det gäller att tänka positivt och träna hårt - då kommer chansen till slut, säger han.

Foto: JESSICA GOW
Djurgårdens andremålvakt Dembo Tourray har inte fått göra debut i allsvenskan än. Sveriges bäste målvakt - Andreas Isaksson - står i vägen. Men Dembo deppar inte för det: "Jag är en positiv människa och tränar jag bara hårt så kommer min chans".

Utsedd till superettans bäste målvakt förra säsongen med Assyriska. Nu är Dembo, 23, tillbaka i Djurgården bättre än någonsin. Men någon allsvensk debut har det inte blivit än. I vägen står Sveriges bäste målvakt Andreas Isaksson. Men tro för den skull inte att Dembo deppar för det.

- Isaksson är en mycket duktig målvakt så visst är det en tuff situation för mig. Men jag är en positiv människa och tränar jag bara hårt så är jag övertygad om att min chans kommer, säger han.

Det har nu snart gått tre år sedan han som 20-åring lämnade hemlandet Gambia och klubben Real De Banjul. Första året i Sverige gjorde han bara sporadiska framträdanden i Djurgårdens mål. Och när klubben beslutade att köpa Isaksson från Juventus hamnade Dembo så småningom i Assyriska Föreningen.

Nolla i nio matcher

Det blev succé direkt. Dembo stod i alla matcher utom en och lyckades hålla nollan i imponerande nio matcher.

- Jag utvecklades mycket under den tiden och har väl blivit bättre på i princip allt. Nu vet jag att jag har potential att bli en mycket bra målvakt, säger Dembo.

Liksom Andreas Isaksson håller Dembo Tourray väl måttet för den moderna synen på hur en målvakt ska se ut. 198 centimeter över marken mäter han, bara en ynka centimeter mindre än sin konkurrent.

- Därför är det väl naturligt att min största styrka som målvakt ligger i spelet i luften. Men liksom de flesta har även jag svagheter. Kanske behöver jag jobba lite med spelet på marken, fortsätter han.

"Utvecklas mer"

Inför säsongen uttryckte Djurgårdens båda tränare att man med Isaksson och Dembo förfogade över allsvenskans två bästa målvakter. Tillsammans med målvaktstränaren Kjell Frisk drillas de båda hårt för att bli ännu bättre.

- Vi har oerhört bra träningar vi tre och jag känner att jag utvecklas ännu mer nu. Kjell är en duktig tränare och också en mycket bra målvakt, säger Dembo.

Trots att han aldrig varit förstamålvakt så har Dembo blivit en av Djurgårdsfansens verkliga favoriter. Ständigt leendes och allt som oftast spexandes framför klacken har gjort det lätt för fansen att ta honom till sina hjärtan.

- De verkar älska mig faktiskt och det är jättekul. Jag tror att det beror på att jag alltid är så glad.

Kärleken är besvarad och det märks med all tydlighet att han trivs i klubben. Men liksom de flesta fotbollsspelarna i Dembos ålder så finns drömmen där om att spela i någon av Europas bästa ligor någon gång.

Gör "en Shaaban"?

- Kanske försvinner Isaksson utomlands och då blir jag förstemålvakt. Sen kan det vara min tur att flytta till en större klubb i en större liga, säger Dembo.

Drömmer du om att göra "en Rami Shaaban"?

- Ja det är klart man gör. Och Arsenal är mitt favoritlag så det skulle passa perfekt... (skratt)

Martin Skogsberg

ARTIKELN HANDLAR OM