Yngst - och hetast

Nilsson & Björck gör succé: De har varit fantstiskt bra

FOTBOLL

En medelålder på 21,5. Men mittbackarna Per Nilsson och Fredrik Björck är redan stora hos AIK-fansen.

- Där har vi verkligen något på gång, säger Michael Skogqvist i Smokinglirarna.

Allsvenskans yngsta mittbackspar Per Nilsson, 20, och Fredrik Björck, 23, gav inte Örgrytes anfallare en chans i söndags. Nollan förblev intakt i 90 minuter och på två spelade matcher ihop på mittbackspositionen har de båda inte släppt till ett enda spelmål.

- De har varit fantastiskt bra i de matcher de spelat tillsammans på mitten. Mot Hammarby var Björck helt outstanding och gav inte Markstedt en chans, fortsätter Smokinglirarnas ordförande Michael Skogqvist.

Och får stöd av sin kollega i Black Army.

"Mycket stabila"

- De känns mycket stabila där bak. Båda är väldigt lovande som spelare och jag är övertygad om att vi kommer att få mycket nytta av dem i framtiden, säger Sebastian "Basse" Gunnarsson.

Richard Moneys beslut att låta ungdomarna bilda mittbackspar har gjort succé. Defensiven har sett stabil ut de senaste matcherna och AIK har klättrat upp till en tredjeplats i tabellen.

Förklaringen till framgången stavas enligt spelarna själva "samma spelstil".

- Vi tänker fotboll likadant. Jag tycker att vi kompletterar varandra på ett mycket bra sätt. Fredrik står för snabbheten och jag sköter uppspelen, säger Per Nilsson.

- Jag vet till exempel exakt när "Pelle" ligger bakom mig och när det är jag som ska ta djup, säger Fredrik.

Nilsson och Björck slår med sitt mogna backspel hål på myten om att en mittback helst ska vara runt trettio, ha tonvis med rutin och agera "pappa" för laget.

Delar på papparollen

- Vi delar på papparollen istället. Vi är så pass unga alla i backlinjen att det är mycket viktigt att alla tar sitt ansvar, säger Fredrik Björck.

Fredrik som i Gary Sundgrens skadefrånvaro plötsligt fick chansen att blanda sig i kampen om en plats i förstaelvan bredvid "Pelle" Nilsson.

- Jag har hela tiden haft en ödmjuk inställning till första året och hade väl inte direkt räknat med att vara en man för startelvan redan nu. Men man får ta chansen när den kommer, fortsätter Björck.

Men snart kan Gary vara tillbaka och frågan är om allsvenskans yngsta mittbackspar kommer att splittras då?

- Jag tror Money gillar Gary så han kommer nog att få spela. Jag gillar i och för sig också Gary och jag tror att det kan vara bra att ha honom där bak. Vi får väl växla lite under säsongen, säger "Basse" Gunnarsson.

Men fram tills dess är det FF i AIK:s backlinje och ungtupparna Nilsson och Björck som regerar.

Martin Skogsberg

ARTIKELN HANDLAR OM