Anders Linderoth Månadens tränare

Hammarbys tränare först att vinna nya titeln

FOTBOLL

Juryn har sammanträtt...

...och Månadens Tränare i april heter Anders Linderoth, Hammarby IF.

Därmed skriver den spelare som 1976 fick Aftonbladets Guldbollen som Sveriges bäste fotbollsspelare också fotbollshistoria som tidernas förste Månadens Tränare i Sverige.

I fjol överlevde Anders Linderoth ett i princip omöjligt uppdrag: att föra 2001 års sensationsmästare Hammarby till nya framgångar samtidigt som man skulle spela roligare fotboll.

Det blev varken det ena eller det andra, men Linderoth överlevde mardrömsåret och varje gång någon ifrågasatte hans vara eller icke-vara i Hammarby trädde fotbollens starke man Henrik Appelqvist fram och deklarerade:

– Anders har styrelsens fulla förtroende!

I fjol inledde Hammarby i tur och ordning med 2–3 mot Örgryte, 2–4 mot Helsingborg, 1–1 mot Kalmar, 3–1 mot Malmö och låg på åttonde plats efter de fyra första matcherna; efter april månad.

Har inte förlorat

I år har man börjat med 3–0 mot Elfsborg, 3–2 mot Örebro, 1–1 mot AIK, 1–0 mot Landskrona och toppar tabellen som enda obesegrade lag efter fyra omgångar; efter april månad.

En viss skillnad det – och jag minns vad Thom Åhlund (Linderoths assisterande och en likasinnad 70-talistisk fotbollsideolog) sa, när vi nån gång i vintras diskuterade årets utgångsläge:

– Nog växer man litegrann i motgång.

Linderoth och Åhlund har jobbat vidare med fjolårets idéer, man har förstärkt laget med en back från Norrköping, två mittfältare från Norge och Danmark plus två brassar som ännu inte fått visa upp sig i serien.

Resultatet har blivit ett lag som spelar med självförtroende, som spelar ”Linderoth-fotboll” efter marken med snabba kortpassningar, tvärvändningar och dribblingar, som spelat skjortan av Örebro med bara tio man på plan, och som vinner även när man spelar dåligt – som mot Landskrona senast.

I kväll möter Hammarby Malmö FF på Söderstadion, och då kommer Anders Linderoth att få ta emot Sportbladets, Tränarföreningens och Svenska Spels pris.

Det är nästan 26 år sedan Anders Linderoth första gången hyllades på Söderstadion.

Den gången, 19 maj 1977, hade Anders avgjort cupfinalen med Östers segermål, 1–0, mot Hammarby.

Östers lagkapten den gången: Tommy Svensson, i dag jurymedlem i Månadens Tränare-juryn.

Grattis, Anders Linderoth!

Juryns motivering

Lars Sandlin