Prahl har missat det där med ömsesdig respekt

FOTBOLL

Inte lätt att hoppa in och göra allsvensk domardebut med bara en kvarts varsel.

Inte blir det lättare av att en garvad allsvensk tränare med dubbla SM-guld bland sina meriter medvetet försöker psyka denne nykomling. Domaren Mikael Nyström, 36, gjorde alldeles rätt, när han visade upp MFF-tränaren Tom Prahl, 54, på Söderstadions läktare. En fullt godkänd allsvensk domardebut i ett vanskligt klimat, skulle man kunna sammanfatta.

Efteråt försökte Tom Prahl släta över det hela med ett leende:

- Ja, jag har en tradition av att åka upp på läktarn här...

Han gjorde det inte ifjol, när Malmö faktiskt fick en helt felaktig straff emot sig, sen Mikael Andersson trillat omkull i straffområdet.

Däremot i augusti 2001, vid sitt sista Söderstadion-besök med Halmstad BK, blev Tom Prahl uppvisad på läktarn i 69:e minuten av domare Peter Fröjdfelt, sen Prahl förföljt Fröjdfelt i en långpromenad utmed sidlinjen och förklarat för honom hur uselt han dömde.

Samme Fröjdfelt som skulle ha dömt måndagsmatchen men som sträckte sig under uppvärmningen och därför ersattes med den Mikael Nyström, som kom att bli planens mest omdebatterade aktör.

Den klaraste straffen missades

Eftersnacket till Hammarbys 2-1-seger mot Malmö FF kom nämligen helt naturligt att handla om de båda straffsparkar som gjorde att Bajen först kunde kvittera MFF:s 1-0-ledning och sedan i mitten av andra halvlek kunde göra segermålet; båda gångerna med Kennedy Bakircioglü som omutlig straffskytt.

Den första straffen solklar sedan MFF:s Daniel Majstorovic knockat Hammarbys Max von Schleebrügge i en luftduell vid hörna - "Spelare som i t ex höjddueller angriper/hoppar mot sin motspelare i stället för att spela bollen ska bestraffas med minst frispark. Spelare som går in i höjddueller med armbågarna högt uppe ska bestraffas oavsett om det sker i kamp om bollen eller ej." (utdrag ur årets regeltolkningar).

Den andra straffen mer tvivelaktig sen Bajen-Elvis mycket lätt trillat för en knuff bakifrån av Samba-Erik Johansson.

Den klaraste straffen missade dock domardebutanten, Majstorovic-fällningen av Bajen-Kennedy vid ställningen 0-0, då MFF-aren klockrent träffar Kennedys vänstervrist i stället för bollen.

Två Hammarby-straffar skulle det ha varit, två Hammarby-straffar blev det.

Som så mycket annat i livet jämnade detta ut sig. Hammarby vann fullt rättvist, sedan ett frustrerat MFF helt tappat förmågan att spela fotboll med Tom Prahl på läktarplats.

Läs punkt ett igen, Prahl

Prahlen försvarade sig med att han måste få reagera för en uppenbar filmning av en Hammarby-spelare

Det tycker jag också. Liksom jag tycker att en spelare som Joseph Elanga måste få reagera med att studsa en boll i backen, om han tycker ett domslut är felaktigt.

Men sen tar det slut med min förståelse för Tom Prahls agerande.

Det som sedan hände är sådant som verkligen skadar idrottens anseende.

För en dryg månad sedan var både Prahl och jag på den allsvenska upptaktsträffen i Helsingborg och bland de papper som delades ut fanns ett fyrsidigt A4, "Regel- och tolkningsfrågor i svensk fotboll 2003".

Dokumentet bestod av åtta punkter som man inom svensk fotboll kommit överens om inför detta spelår.

Punkt 1: "Ömsesidig respekt". En punkt som Tom Prahl måste ha missat.

Måndagens beteende påminde litegrann om AIK-aren Stuart Baxters vansinnesövningar i samband med det tragikomiska dubbelbytet i Champions League-matchen mot Barcelona, ett beteende som resulterade i att Baxter fick se nästa AIK-match i CL från Wembleys läktare.

Kanske en straffnorm för Svenska Fotbollförbundet att ta efter...

Att inte bara låta utvisade spelare utan även utvisade tränare stå över matcher?

En sista poäng: i samband med landskampen mot Kroatien fick 10-åriga Frida Sundén som representant för Bollstanäs Sportklubb ta emot RF:s och Svenska Sportjournalistförbundets Fair Play-pris på 50 000 kronor.

Upprinnelsen till den prisbelönta kampanjen var ett litet barns enkla fråga till en förälder i föreningen:

"Varför är det bara barnen som ska vara sjysta? Ni ska väl också vara det?".

Eller hur, Tom Prahl?