Målsugen? Se mästarna på Stadion

FOTBOLL

Laban Arnesson, det tidiga 80-talets förbundskapten och själv djurgårdsback på tidigt 60-tal, ilsknade till när han en gång fick kritik efter en målfattig landskamp:

– Den som vill se mål får gå på hockey !

I dag hade Laban i stället kunnat hänvisa till sin egen klubb. Vill man se mål, ska man nämligen gå och titta på dagens Djurgården.

3–1 mot Blåvitt, mål för 20:e hemmamatchen i rad.

Tangerat klubbrekord!

Senast djurgårdarna gick mållösa från en hemmamatch var 20 augusti 2001, då man förlorade mot IFK Norrköping, 0–2, efter bland annat ett häpnadsväckande sistamål, då Mattias Flodström som ensam IFK-are omgiven av åtta djurgårdare fick smyga upp vid första stolpen och ostörd nicka in en Kristian Bergström-hörna.

Den matchen förlorade Djurgården på sin oförmåga att göra mål, men så fanns varken Johan Elmander, Kim Källström eller Rene Makondele med den gången.

Tisdagskvällens tre målskyttar som i en formidabel forcering under matchens sista 20 minuter försatte Stadion i ett lyckorus.

Tre sena mål men ändå på sitt sätt logiska mål, sedan Djurgården under andra halvlek mer eller mindre malt ner götlaborgarna till smågrus. Då anförda av den gigantiske Kim Källström, som däremot var nästan helt misslyckad i första halvan.

Det började 1969

Tangerat är detta rekord, därför att redan två gånger tidigare i den blårandiga klubbens 112-åriga stolta historia har Djurgården gjort mål i exakt 20 allsvenska hemmamatcher på raken:

? från 18 oktober 1969 till och med 9 september 1971 – med Knivsta-Sandberg som tränare och med Dan Brzokoupil som främste målskytt både 1970 och 1971;

? från 12 april 1992 till och med 25 september 1995 – en osedvanligt lång tid kan tyckas, men det beror på att Djurgården 1993–94 inte alls spelade i allsvenskan...

Apropå tangerade rekord: Djurgårdens 3–1 mot IFK Göteborg var Djurgårdens sjunde raka hemmaseger i allsvenskan.

Söndag 18 augusti ifjol föll man mot dåvarande jumbon Halmstad, 1–3, men sen dess har man inte släppt en enda poäng på hemmaplan.

Tangerat är också detta klubbrekord därför att sju raka hemmavinster har Djurgården mäktat med två gånger tidigare:

? 1954, maj – november, då Frank Soo tränade och ”Jompa” Eriksson öste in mål;

? 1990, maj – september, då Lennart Wass var tränare och Mikael Martinsson, Peter Skoog och Niklas Karlström gjorde målen.

Hälsade på Lennart Wass före tisdagsmatchen, och i måndags såg jag ”Jompa” på Söderstadion, så än har de sin kärlek till fotboll, dessa gamla hjältar.

Svårt för mästarna

Djurgårdsegern var rättvis, om än något mål för stor, eftersom mål-Bengt Andersson faktiskt hade handen på den boll, som Makondele sparkade in.

IFK Göteborg har numera märkvärdigt svårt för Djurgården. Sjätte raka förlusten nu och i allsvenskan har man inte vunnit mot Djurgården sedan 1996.

Ändå tycker jag det finns gott hopp om Blåvitt. Under första halvlek var man minst i klass med hemmalaget.

Pigge Martin Crossa var bara centimetrar från nätkänning; flera gånger.

Målet gjordes i stället av ”Big Mama” från Senegal med den enda rena spark han lyckades prestera under sitt 29 minuter långa inhopp.