Tränarna: Gult kort till domarna

Domarnas nya direktiv har gett fler varningar – och ökad kritik

FOTBOLL

Efter fem omgångar av allsvenskan har antalet varningar ökat kraftigt och kritiken mot domarna har bitvis varit hård.

Sveriges näst meste domare håller delvis med.

– Ibland blir två matcher som två olika sporter, säger Rune Larsson, 50.

Foto: ULF HÖJER, THOMAS JOHANSSON, PETER KJELLERÅS, BILD
KORTEN FLÖDAR De nya direktiven att domarna ska få bort de spelfördröjande momenten har resulterat i en kraftig ökning av varningar. Och kritiken mot domarna har stundtals varit tuff. ”Jag förstår att tränarna reagerar på hur olika matcherna döms”, säger domarveteranen Rune Larsson.

Nyligen var det matchen mellan Hammarby och Malmö som skapade stora rubriker när hemmalaget tilldömdes två straffar av inhoppande och orutinerade domaren Mikael Nyström.

Men incidenterna har varit fler än så.

Det har varit omdiskuterade straffar för Malmö FF mot Landskrona.

Örebros anfallare Paul Oyuga fick en andra varning sedan han fått bollen på sig vid en snabbt slagen frispark av Djurgårdens Kim Källström.

Domaren i den matchen Keijo Hyvärinen följde de nya direktiven om att försöka få bort spelfördröjande momenten.

Det har gett en kraftig ökning av de gula korten i allsvenskan.

Efter fem omgångar delas det ut 3,6 varningar i snitt per match.

Det är nära en 30-procentig ökning jämfört med fjolårets allsvenska snitt med 2,8 varningar/match.

”En inkonsekvens”

– Jag förstår att tränarna reagerar på hur olika matcherna döms, säger allsvenskans näst meste domare, Rune Larsson till Sportbladet. Det finns en inkonsekvens när det gäller bestraffningarna.

Larsson, som gjorde sin sista allsvenska match 1999, är medveten om att det kan vara känsligt att kritisera sina före detta kolleger.

– Men jag säger inte det här för att jag tycker att allt var bättre förr, tvärtom, jag tycker att vi i det stora hela har väldigt bra domare. Men inledningen i år har varit lite märklig. Jag är bara ärlig och dessutom uttalar jag mig som åskådare, säger Larsson.

Vad är det som ställer till problemen?

– Jag tycker det är direktiven som domarna ska försöka följa. I en tuff och intensiv match blir det svårt att varna för de sakerna. Då blir det tio, femton varningar. Jämför man sedan två matcher med varandra så blir det ibland som två olika sporter. Det blir en ohållbar miljö för domarna.

Även spelarna är kritiska mot de nya direktiven. Efter landskampen mot Kroatien kunde Djurgårdens Kim Källström konstatera att skillnaden mellan internationell- och allsvensk bedömningsnivå är alldelles för stor.

– Internationellt tillåts det mer. Det blir lite tuffare, tempot dras upp, fotbollen blir roligare. I allsvenskan varnar och blåser man för nästan allting. Men jag vill inte kritisera domarna, det är inte deras fel. Det är bedömningsnivån som är annorlunda.

Vad får det för konsekvenser för svenska klubblag som ska ut och spela i Europa?

– Ja, det är i alla fall ingen fördel, säger Kim.

Bosse Karlsson, ordförande i domarutskottet, medger att hans domare haft en tuff inledning av allsvenskan.

– Vi har haft grus i maskineriet. Det som hände på Söderstadion var mycket speciellt där en orutinerad domare kastades in i hetluften. Men vi har haft situationer med andra, mer erfarna domare där jag inte varit nöjd med agerandet.

Som?

– Jonas Erikssons straffar mellan Malmö FF och Landskrona. Och hur han efteråt sitter i tv och fortfarande anser att de är korrekt dömda. När vi gjort misstag måste vi kunna medge det, anser jag, säger Bosse Karlsson.

”Märklig kritik”

De nya riktlinjer som domarna har att ta hänsyn till kritiseras för att de försvårar för dem.

– Det tycker jag är en märklig kritik. Det är ju domarna och de allsvenska tränarna som tillsammans kommit överens om vad det är för saker som man ska försöka bli av med i svensk fotboll. Då ligger det ett ansvar på tränarna att också informera sina spelare vad det är som gäller.

Ytterligare försvårande för den allsvenska domarkåren har varit att flera rutinerade domare fallit för åldersgränsen eller slutat i förtid.

För ett par säsonger sedan stod domare som Karl-Erik Nilsson, Per-Olof Ståhl och Sten Johanzon för mycker rutin.

I år har dessutom meste allsvenske domaren Leif Sundell varit skadad och missat inledningen.

– Vi är inne i ett generationsskifte och det är helt nytt gäng som dömer jämfört med tre, fyra år sedan. Men får de ett antal år tillsammans så kommer det bli väldigt bra, säger Bosse Karlsson.

Bajen har fått flest gula kort

Varningsligan, spelare

Utvisningsligan

Avstängda nästa omgång

Sportbladet frågade seriens 14 tränare: Hur har standarden på de allsvenska domarna varit hittills?

Michael Wagner, Robert Laul