Grönhagen är buggad i kväll

Avlyssnas under matchen: Jag är emot det

FOTBOLL

Ska det vara tillåtet att avlyssna fotbollstränare under pågående match?

- Jag är emot det, säger Anders Grönhagen.

I dag coachar han Elfsborg mot Örebro.

Med en mikrofon närmast bröstet.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
MÅL I MUN Elfsborgs tränare Anders Grönhagen bär en mikrofon under kvällens match mot Örebro. I studiesyfte kommer en utvald skara att få höra vad han säger under matchens gång.

Det svenska fotbollsåret 2003 började med en rasande debatt om en avlyssning på en tränarbänk. Förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg var buggade under fotbolls-VM i Japan, och i SVT:s krönika visades klipp som avslöjade deras resonemang i olika situationer.

Nu är det dags igen.

Samma mikrofoner.

Men en helt annan situation.

I dag möter ett pressat Elfsborg Örebro på bortaplan, och tränaren Anders Grönhagen kommer att vara buggad under hela andra halvlek. Ljudet kommer att tas upp och sändas parallellt med Com Hems bilder.

- De hörde av sig för en och en halv månad sedan. Generellt är jag emot avlyssningen, jag tycker att det ska finnas en helig plats i båset, där vi måste kunna säga vad vi vill, säger Anders Grönhagen.

Få kan höra snacket

Skälet till att han tackat ja är att sändningen är begränsad, ljudet från Elfsborgs bänk kommer bara att höras på Pressklubben i Stockholm, där det arrangeras en debatt för media och fotbollsfolk på temat "Hur nära får media komma".

- Eftersom det är i utbildningssyfte är det intressant, säger Anders Grönhagen. De senaste åren har det blivit mer och mer att vi tränare måste bjuda på oss. Vi får fem minuter i omklädningsrummet efter match, sedan är det presskonferens.

- Men hur långt ska man gå? Det kanske inte alls är så intressant att höra vad vi säger? Det är bra att vi får utvärdera det här.

Viktig match

För Elfsborg, som fått en tuff start på serien, är matchen mot Örebro oerhört viktig. Men Anders Grönhagen har inte tänkt så mycket på hur det kommer att bli att coacha laget samtidigt som han är buggad.

- Jag hade faktiskt glömt det, säger han. Men om jag skulle råka säga någon floskel eller något dumt så får jag väl stå för det.

Simon Bank