Spelarflykt hotar allsvenskan - igen

Agenten Anders Wallstén: De mest lovande försvinner igen

FOTBOLL

Efter kraschen är den europeiska transfermarknaden på väg att återhämta sig.

Med konsekvensen att Sveriges mest lovande talanger troligtvis lämnar allsvenskan under året.

- Marknaden är inte död, säger agenten Anders Wallstén, verksam i Schweiz och med ett av Sveriges största proffsstall.

Foto: BILDBYRÅN
Wallstén.

Åren 1998-2001 var det full hausse på den europeiska transfermarknaden. En sällan skådad värvningskarusell snurrade och miljonerna rullade.

En medelmåttig allsvensk spelare kunde säljas till en medelstor europeisk klubb för summor som i dag är helt otänkbara. Till exempel erbjöds AIK åtta miljoner kronor av franska Troyes för Karl Corneliusson. AIK tackade nej då de hoppades på ett högre bud.

Ett annat exempel är Zlatan Ibrahimovic som gick från Malmö till Ajax för fantasisumman 82,6 miljoner kronor.

Krisbransch - i fjol

Det var en galen tid - men bara en tidsfråga innan bubblan skulle spricka.

Den sprack i fjol och plötsligt var fotboll en ekonomisk krisbransch. Tv-bolag gick i konkurs, avtal skrevs om, klubbarna hade förköpt sig och satt i vissa fall med trupper på 50-60 spelare och gigantiska lönekostnader.

Resultat: i fjol skedde knappt en övergång. Lika stendöd var marknaden i vintras och därmed fick Kim Källström och kompani stanna i Sverige.

Målinriktad marknad

Men nu har det börjat vända menar bedömare Sportbladet talat med.

- Det sker en logisk sanering och till sommaren får vi en målinriktad marknad där klubbarna värvar precis den spelare de behöver - och betalar för honom. Vi får en sund marknad, säger agenten Anders Wallstén.

- Om Liverpool behöver en vänsterback så köper de en vänsterback. Men de köper inte två vänsterbackar, en yngre och en etablerad, som de kanske gjorde för några år sedan.

Anders Wallstén ingår i en av Europas största sportagenturer - Sport, Entertainment and Media Group (SEM) - och är verksam i Schweiz. Han har ett av Sveriges största proffsstall med spelare som Olof Mellberg, Johan Mjällby, Andreas Jakobsson, Johan Elmander, Stefan Ishizaki och Andreas Andersson. Wallstén uttalar sig sällan i massmedia men till Sportbladet säger han:

- För allsvenskan innebär det här att de absolut bästa och mest lovande spelarna börjar försvinna utomlands igen. Men för mellanskiktet finns ingen marknad.

Nu finns det pengar

Enligt Wallstén har de större klubbarna i de stora ligorna (Spanien, Italien, England, Tyskland, Frankrike) pengar att värva för. Liverpool och Newcastle har till exempel redan meddelat att de tänker agera till sommaren.

Wallstén tror dock inte på några jätteaffärer, typ David Beckham till Real Madrid.

- Världens 10-15 största spelare lär knappast röra på sig. Det handlar snarare om att värva lovande, duktiga, yngre spelare, 20-23 år gamla. Lönebilden för klubbarna blir då mer realistisk.

Fler låneaffärer

När Zinedine Zidane gick från Juventus till Real Madrid kostade han i trakterna kring 700 miljoner kronor. Tiden med dessa summor är förbi.

Trenden med låneaffärer lär däremot fortsätta. Många klubbar sitter fortfarande med stora trupper och som ett led i att minska lönekostnaderna lånas spelare ut.

De hetaste allsvenska spelarna som kan lämna Sverige i sommar

Foto: JERKER IVARSSON

Robert Laul