Allsvenskans störste ledare – och en mycket misshandlad stjärnback

FOTBOLL

GÖTEBORG

Efter att ha sett elva allsvenska matcher live i år kan jag bara att konstatera att kombinationen som gäller är Ullevi och Helsingborgs IF – åtminstone om man vill se riktiga klasspelare.

Alvaro Santos 45 minuter mot Örgryte i premiäromgången.

Jesper Janssons otroliga 90 minuter mot Göteborg i går.

Ska man se bättre spelarprestationer får man åka till Spanien eller jaga runt på Champions League.

Helsingborgs insats totalt sett mot Göteborg var godkänd, på gränsen till rätt dålig. Anfallsspelet tappades totalt efter paus då laget blev långt – vilket är ett av nutidens modeuttryck när det gäller fotboll. I bland undrar jag över om alla spelare har tagit sig ur passningsskuggan för gott eftersom jag inte hört en tränare nämna denna mörkervärld sen tidigt 90-tal.

En av samtidens mest misshandlade...

Ett tag under slutet av första halvlek såg alla blåvita och rödblå ut att ha hamnat i passningsskugga. Bollen for fram och tillbaka utan att hitta medspelare på vägen fram till att någon helt oattackerad skickade ut den över sidolinjen med en befriande snedspark.

Nej, bra fotboll var det inte.

Frånsett då det mittbacksspel som Jesper Jansson presterade.

Jag vet att i stort sett halva landslaget består av mittbackar men Jesper Jansson är en av samtidens mest misshandlade stjärnor. När han var som allra bäst spelade han i Norge, men dit kom aldrig någon svensk förbundskapten för att kolla in honom. Så blev han äldre och i dag är han såklart för gammal för att bli aktuell som konkurrent till de ungefär lika gamla mittbackar som Söderberg och Lagerbäck tar ut.

...men nu betyder han ALLT för krisen HIF

Jesper Jansson är allsvenskans störste ledare.

Krister Nordin är AIK:s hjärta, hjärna och muskler.

Kim Källström är en sporttrimmad V8-motor i Djurgårdens makalösa offensiv.

Jesper Jansson är Helsingborgs pådrivare och stabilisator på planen – men han har de senaste veckorna varit något mycket viktigare än så.

HIF:s spelare kunde mycket enkelt ha drivit klubben i konkurs och blivit fria att gå till vilken klubb som helst som ville locka dem med pengar rätt ner i egen ficka.

Jesper Jansson hör självklart till de mest attraktiva för konkurrerande klubbar, men han deklarerade tidigt att han var beredd att sänka sin lön ytterligare utöver de 100 000 han redan hade förlorat i utebliven bonus.

Jag tror att hans agerande starkt bidrog till den förvånansvärt odramatiska kollektiva deklaration om att alla spelare gick ner 20 procent i lön.

Och, ja, jag tror fortfarande att HIF kan vinna guld.

Stefan Alfelt ([email protected])