Så kan Sundsvall slå mästarna

Sportbladets unika statistik visar hur Djurgården gör mål

FOTBOLL

Djurgården vräker in mål, på söndag är det Gif Sundsvalls tur att försöka stoppa dem.

Här finns en bra vägledning:

Sportbladets statistik.

– Intressant?, säger GIF-tränaren Patrick Walker.

Giffarna från Sundsvall skakade svenska mästarna två gånger om i fjol; hemma vann de med 2–1, borta förlorade de med samma siffror.

Nu ska de försöka igen.

– Vi har förstått Djurgårdens spel rätt bra, bland annat använder de även försvarsspelarna Mikael Dorsin och Niclas Rasck (avstängd nu, red anm) mycket i anfallsspelet, säger Patrick Walker.

Djurgårdens start på säsongen, med 18–2 i målskillnad, kan skrämma vem som helst. Men Sportbladets unika statistik visar att målskyttet följer ett mönster.

Har bra ork i andra halvlek

De gör nästan uteslutande spelmål.

De gör inga mål i luften, det vill säga på nick.

De gör väldigt få mål på skott utanför straffområdet.

De gör tre av fyra mål på låga avslut.

De gör så gott som alla mål i andra halvlek eller under andra kvarten av första halvlek.

För Patrick Walker kommer inte siffrorna som en överraskning.

– Jag hade en känsla av att de driver in i boxen, dina siffror konfirmerar det, säger han. Och redan i fjol hade de bra ork i andra halvlek.

En enkel analys av statistiken säger att det lag som ska stoppa Djurgårdens offensiv ska se till att spela ett försvarsspel som hindrar blåränderna från att komma in i straffområdet efter marken (i luften är de mer harmlösa), men att de samtidigt måste se till att orka hela matchen.

Walker: Tänk på Ali

Ett lågt, ekonomiskt försvar, med andra ord?

– Det finns få lag som klarar att möta ett lågt försvar, Djurgården förlorade ju mot Örebro, som spelade ett smart spel utifrån sina resurser. De var outstanding, riktigt bra. Men många lag har för stor respekt för Djurgården, det är vit flagg direkt – och det är livsfarligt för svensk fotboll, säger Patrick Walker, och fortsätter:

– Men tänk på Muhammad Ali, en av idrottens största entertainers genom tiderna. Hans strategi gick ut på att försvara sig briljant.

Ali dansade som en fjäril, men när han dansat klart stack han som ett bi. Och Patrick Walker är noga med att inte bara betona försvarsspelet inför matchen på söndag:

– Djurgården kan man göra mål på. De offrar mycket spelare från mittfält och framåt – det är då vi vill slå till

?

Simon Bank