Stockholms strulstadion

Dif tvingas spela hemma borta: Känns inte okej

FOTBOLL

Ska inte hela arenan säljas så duger inte ljuset.

Och är det inte tjäle så är det strejk.

På söndag tvingas Djurgården spela hemma på Råsunda.

Foto: LASSE ALLARD
Djurgården har haft mycket problem med sin hemmaarena Stockholms Stadion. Nu tvingar Kommunals strejk dem att spela nästa hemmamatch på Råsunda.

Det tycks vara en följetong som aldrig tar slut, utan bara får nya dimensioner. Flera gånger per säsong brukar det dyka upp något problem som gör att Djurgården riskerar att tvingas flytta någon eller några hemmamatcher från Stockholms Stadion till Råsunda.

I fjol såg det länge till och med ut som att blåränderna var på väg att flytta till Solna för gott, men till slut kom de överens med Stockholms stad.

Men nu finns det alltså ingen återvändo. Biljettkontrollanterna på Stadion är indragna i kommunalstrejken och fotbollen får ingen mer dispens.

- Jag har inga problem med att acceptera anledningen, utan det känns okej. Men visst är det lite synd, det är skönt att spela på Stadion med den inramning det blir där, säger Djurgårdens lagkapten Markus Karlsson.

Förmodligen kommer matchen mot Gif Sundsvall locka en större publik i och med flytten. Problemet är bara att 14000 på Råsunda syns, hörs och märks betydligt mindre än 13000 på den mindre arenan.

Dåligt underlag

Och så var det underlaget.

- Av vad jag har förstått så är planen inte alls någon höjdare, och det gynnar nog Sundsvall mer än oss. Dessutom spelar ju damlandslaget där dagen före oss, och det lär ju inte gräset må bättre av.

Att påstå att Markus Karlsson verkar oroad av flytten vore dock att överdramatisera. Snarare ger han ett väldigt lugnt, samlat och självsäkert intryck.

Förmodligen är det en pondus som kommer av att leda ett försvar som hittills bara släppt in två mål på sex allsvenska matcher.

Det är lätt att stirra sig blind på Djurgårdens offensiv med alla Källströms, Johanssons och Elmanders, men frågan är om inte en nästan lika stor del av lagets framgångar förklaras av en samtrimmad backlinje.

Mycket bra backar

- Nja, när vi är bra så anfaller vi med hela laget och försvarar med alla spelare. Det är när det inte riktigt stämmer som vi helt plötsligt bara har två backar kvar, till skillnad från andra lag som kanske alltid stannar med fyra. Men det verkar gå ganska bra, faktiskt.

Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM