En seger på sex matcher - då får Malmö verbalt smisk av fansen...

FOTBOLL

MALMÖ

Jag har efter tisdagens oavgjorda hemmamatch mot Örgryte studerat reaktionerna på MFF:s svaga inledning av allsvenskan.

Reaktioner som för det mesta ger belägg för det obehagliga och förhoppningsvis förlegade ordspråket "den man älskar agar man".

MFF får verbalt smisk av sina fans på internet, i insändarspalter och i snacket ute på stan.

Det lag som så många trodde skulle kunna vinna Malmös första allsvenska guld sen 1988 har på sex omgångar bara vunnit en match. För att ha en realistisk möjlighet att bli svensk mästare i år borde Tom Prahls lag ha tagit åtminstone tio poäng i stället för sex så här långt.

Det finns 60 poäng kvar att spela om i serien. Men för att ta sig förbi Stockholmstrion i topp, plus Helsingborg, krävs en lång och stabil formtopp som just nu inte ens de inbitna fansen verkar våga tro på.

Grym besvikelse

Visserligen undrade signaturen Elvis på MFF:s egna forum om jag bott under en lövhög på Gärdet i hela mitt liv när jag förde fram den här tankegången efter Öis-matchen, men läser man resten av åsikterna blir bilden av grym besvikelse väldigt tydlig.

I såna här lägen ifrågasätts alltid olika spelares förmåga men framförallt diskuteras tränaren och hans laguttagningar.

Det finns de som redan tycker att Tom Prahl bör sitta löst eftersom han inte levererat de resultat som fjolårets förstärkta stora silverlag förväntades att prestera.

Malmö var den enda toppföreningen som satsade riktigt hårt på nyförvärv i vintras. Prahl valde och fick de han ville ha, men än så länge är det bara Jon-Inge Höiland som visat att han tillför något. Han kom dessutom in i laget först på grund av Matias Conchas sjukdom.

Thomas Olsson har ännu inte fått chansen att visa sig på grund av skador. Kristian Bergström, som i Norrköping har varit en stabil poängleverantör som allsvenskans effektivaste framspelare, har inte skapat någonting. Lollo Chanko har inte fått ut mycket av sin snabbhet och teknik.

Tom Prahl har envist värjt sig mot alla tips i tidningar om att MFF skulle vinna guld. Han har till och med kallat det för dumheter och efter Örgrytematchen tyckte han att det nu äntligen skulle bli slut på det snacket.

Prahl ligger lågt - utåt

Inom sig siktar han självklart på att vinna guld men utåt föredrar Prahl att ligga lågt och låta resultaten smyga fram som han kunnat göra i Trelleborg och Halmstad. Två lag som aldrig har varit favorit inför en seriestart.

Prahls agerande är förståeligt men det ger inte rätt signaler. Sören Cratz fick sparken från Helsingborg förra säsongen därför att han inte ville prata vitt och brett om att HIF hade guldchans.

Precis som Malmö har Helsingborg stora sponsorer som går in i respektive förening för att stödja ett vinnande lag. Varken sponsorer eller fans vill höra den huvudansvarige prata om annat än guld och segrar. Intresse skapas av och lever på drömmar och inte av snusförnuftig realism.

MFF har en fantastisk publik som är värd ett vinnande lag.

I många år var det tråkigt att gå på Malmö stadion därför att det var så dött i betongöknen. I dag är varje match en fest tack vare en stor och entusiastisk ljusblå klack vars tålamod är stort men förmodligen inte oändligt.

Att prata om ödesmatch i omgång sju låter vansinnigt men en poängförlust mot absoluta bottenlaget Enköping i kväll vore väldigt ödesdiger för MFF.