KUNG KIM

Källström om drömmålet: Jag fick en fantastisk träff

1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Årets mål i allsvenskan Kim Källströms 2–0 var en riktig läckerbit. Först en fräck dribbling och sedan ett stenhårt skott. Klart att Djurgårdens fixstjärna var nöjd efteråt. ”Jag är inte mycket för att ranka mina mål men det här var nog mitt snyggaste.
FOTBOLL

Ny vinst för Djurgården.

Ny uppvisning av Kim Källström.

Tycker du att det börjar låta trist? Som en rutinmatch i mängden?

Då var du inte på Råsunda i går.

Svensk fotboll har inte sett något liknande på många herrans år. Kim Källström har spelat sig till en unik position som allsvenskan särklassigt största profil.

Dyrkad av de egna fansen, fruktad av andra. Uppskriven av media, punktmarkerad av talangscouter och motståndarbackar.

– Vad kan jag säga? Det är alltid kul med uppmärksamhet, men fotbollen är ju inte så enkel att en spelare avgör några matcher, säger Kim Källström.

På Djurgårdens hemmamatcher råder rena Kim-kulten. När det blir frispark mässar de troende ”Kimkimkim”. När det blir hörna reser de sig mangrant upp för att hylla sin dyrkade.

Det har gått så långt att många på pressläktaren letar efter orskar att i n t e skriva mer om Kim.

Men det går inte. I alla fall inte efter en sån här match.

Här är gårdagens Kim-facit i en snabbgenomgång.

Bäst på plan. En helt avgörande framspelning. Årets mål. Bevakad av spioner från Bayer Leverkusen och Racing Strasbourg.

Målet hade det mesta

Vi börjar med målet. Såklart. Hur skulle man kunna göra något annat. Det var en fullträff som hade allt. Ett snyggt förspel, en fantastisk dribbling och en kanon i krysset.

– En fantastisk träff. Jag lyckas komma ut med bollen och drar upp den i första. Jag är inte mycket för att ranka mina mål, men det här var nog det snyggaste hittills. Men jag kan ärligt säga att jag blev gladare av framspelningen till ”Adde” eftersom det var så avgörande.

Okej, då bränner vi av passningen.

– Vi bara maler på och maler på, och vi vet om att eftersom vi har så mycket boll så tröttnar motsåndarna. Då blir det större ytor och till slut kommer chansen. Andreas gör en perfekt löpning, och jag lägger fram den på yta. Vi vill ju komma till på det sättet, så det är kul att göra mål på saker vi har som idé.

Målskillnad: 20–2

Och Djurgårdsmaskinen tuffar på. 20–2 i målskillnad, och sex segrar på sju matcher.

Precis som i förra hemmamatchen mot IFK Göteborg kom avgörandet sent. Ett bevis för styrka både mentalt och fysiskt – och något som ger liv åt den gamla klyschan om att ett bra lag har tur.

Och bäst av alla? Jodå, Kim Källström.

Bättre än mot Göteborg

– Jag tyckte att det gick bra. Sett över hela matchen går det bättre än mot Göteborg, då jag var extremt dålig i första halvlek. Men hela laget ska vara stolt över sin insats. Vi deppar inte bara för att målet inte kommer, och det är otroligt viktigt att inte börja piska iväg bollar på chans.

Och så var det förstås det där med proffsplanerna.

När de kommer på tal är den enda gången som Källström blir lite försiktig.

– Det är inget konkret på gång, absolut inte. Jag vet att det var några klubbar här i dag, men jag kommer inte ens ihåg vilka det var. Det lär inte hända något i morgon i alla fall, så mycket kan jag säga.

Scouterna från Tyskland och Frankrike lär i alla fall inte ha åkt hem oberörda. Det gjorde ingen av de drygt 13000 på Råsunda. Det Kim Källström presterar just nu är helt omöjligt att ignorera.

Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM