AIK:s frälsare

Fans: Vi har väntat länge på den rätte

FOTBOLL

"It"s us against the world."

Richard Money har redan fattat vad AIK handlar om och vunnit fansens respekt.

- Vi har väntat länge på den rätte, säger Jonas Eneroth i Smokinglirarna.

AIK:s spelare och supportrar har gått igenom mycket sedan Stuart Baxter lämnade klubben. Olle Nordins hälsoproblem, Peter Larssons plötsliga avhopp och senast Dusan Uhrins oförmåga att kunna kommunicera med någon överhuvudtaget. Men nu verkar det ändå som om man hittat rätt tränare i Richard Money.

"Vågar stå upp"

- Kanske passar det AIK-kynnet att ha en engelsk tränare. Det är alltid höga förväntningar på laget och då behövs det en auktoritär ledare som vågar stå upp när det blåser, säger Eneroth.

Richard Moneys popularitetskurva har varit brant stigande sen han kom till klubben inför årets säsong. Mycket för att laget vinner och finns med uppe i tabelltoppen. Men kanske också lika mycket för hans uttalanden i medierna, uttalanden som vittnar om att han smält in och blivit en riktig AIK:are på kort tid. "Vi mot världen" har redan blivit en klassiker bland AIK-fansen.

- Det finns ju en gammal slogan som lyder "alla hatar oss". Money verkar ha förstått det faktum att man antingen älskar AIK eller hatar AIK, säger Black Armys ordförande Sebastian "Basse" Gunnarsson.

Ordentligt psykkrig

Dessutom har engelsmannens sarkastiska utspel om att Djurgården är Sveriges "dream team" gjort succé i gnagarleden. Richard Money har satt igång ett ordentligt psykkrig inför derbyt den 2 juni som känns både uppfriskande och härligt osvenskt.

- Det är kul att han försöker att sätta press på Djurgården och det här gör att det redan laddas stenhårt inför derbyt, säger Jonas Eneroth.

Återstår bara att se om Sören eller Zoran väljer att ge sig in i leken.

Och med tanke på att ingen av dem brukar vara speciellt blygsamma i sina uttalanden kan dessa veckor bli riktigt underhållande.

Men vad är det då Richard Money gjort för att AIK till slut kunnat få ut den potential som finns inom truppen?

- Jag tycker det verkar som om spelarna har jävligt kul på planen. Harmonin är tillbaka i laget och det betyder mycket, säger Michael Skogqvist, ordförande i Smokinglirarna.

- Kanske har Money ett annorlunda tänkande än svenska tränare som vi har saknat en tid nu, fortsätter han.

Det ska tydligen till en engelsk knekt att tämja bångstyriga AIK.

Baxter tog laget ut i "fucking Champions League" - Richard Money har startat samma resa med att vinna fansens respekt.

Martin Skogsberg