En 33-årig förbannelse är över för Halmstad

FOTBOLL

HELSINGBORG

Gamla spöken bör man ta död på - även på fotbollsplan.

Precis vad Halmstads hårdskjutande mittback Tommy Jönsson gör denna kväll på Olympia.

Receptet - och detta är alltså en lärdom som gäller vid avlivandet av alla sorts spöken - är att använda enklast möjliga metod.

I Tommy Jönssons fall en hederlig gammal "markkrypare", och ett rödblått spöke kallat HIF finns inte längre.

Halmstads 1-0-seger borta mot Helsingborg innebär inte bara, att gapet mellan Stockholm och övriga Sverige i allsvenska tabelltoppen ökade från tre till fyra poäng i sjunde omgången, och att det redan innan den åttonde står klart, att Djurgården, AIK och Hammarby (oavsett inbördes ordning) kommer att toppa tabellen även efter denna.

Tommy Jönssons 1-0-mål innebär också HBK:s första allsvenska bortaseger mot Helsingborg sedan 1959, HBK:s första seger på Olympia sen 1992 och HBK:s första mål på arenan sedan 1997.

Jesper Jansson hade fällt den irrationelle och snabbfotade Igor Sypniewski strax utanför straffområdet, Mikael Nilsson sulrullade bollen några decimeter så att Tommy Jönsson kunde skjuta till vänster om den uppställda försvarsmuren men till höger om Fredrik Larsson i målet.

Inte så hårt - för att vara Tommy Jönsson

Inte särskilt hårt för att vara Tommy Jönsson men välplacerat och lågt utmed gräset.

Då hade det gått tio minuter av denna match - och hela 509 minuter sedan HBK senast gjorde ett allsvenskt mål på Olympia.

Så här illa har det nämligen gått på senare år: 0-0 ifjol, 3-0 år 2001 och 1-0 såväl 2000 som 1999 och 1998.

Inte sedan kultfiguren Tommy "Hacke" Andersson den 2 juni 1997, på straffspark i matchens 41:a minut kvitterat till 1-1, hade Halmstad gjort mål på Olympia; stryk ändå den gången också, 1-2.

Halmstads senaste seger på Olympia kom i Söderettan i juni 1992, 3-0, efter mål av Niklas Gudmundsson (2) och Henrik Bertilsson, men för att hitta den senaste allsvenska segern får vi gå tillbaka till 14 juni 1959.

3-0 den gången också, men målgörarna - Rolf Larsson (2) och Kjell "Lill-Goggo" Karlsson - måste man nog vara riktiga HBK-veteraner för att minnas.

Jonas Therns nya 4-1-4-1-taktik med polacken Sypniewski ensam på topp och med kämpen Torbjörn Arvidsson i nyckelrollen som defensiv mittfältare bakom två andra rivjärn, Magnus Svensson och Mikael Nilsson, blev en fullträff.

HBK dominerade innan de ändrade taktik

Så länge Halmstad höll sig till detta system kontrollerade man matchen, men sen Thern stuvat om till ett mer vanligt 4-4-2 överlät man banan åt hemmalaget; framförallt åt den 20-årige eleganten Eldin Karisik, planens store spelare, som nu börjat leva upp till det epitet han fick i denna spalt redan 18 mars - "Vårens fynd", alltså.

I halvtid var bollinnehavet 53-47 till Helsingborg, vid full tid 60-40 - vilket säger en del om hemmalagets kraftiga övertag på slutet.

Några mål blev det ändå inte, Gustaf Andersson var den störste syndaren, men analysen av Helsingborgs problem är egentligen mycket enkel att göra:

under en enda halvlek MED Alvaro Santos (allsvenskans första mot Örgryte) gjorde Helsingborg tre mål,

under de 13 påföljande halvlekarna UTAN Alvaro har Helsingborg bara gjort fem mål.

Själv haltade han omkring på Olympia, stödd på en krycka, ännu långt ifrån en come back, den store spelare som konkursboet HIF år 2000 inköpte för 6754 000 kronor, enligt den senaste redovisningen.

Alvaro Santos behövs, men nog tycker jag, att laget skapar så många chanser, att målen ändå borde komma.

Bakåt har Helsingborg inga problem alls.

Av vårens sju motståndare är det bara Öster som gjort spelmål på HIF - i sanning ett gott betyg.

Närmast kommer serieledande Djurgården på besök på måndag.