I kväll: Skånes sista chans

HIF och MFF ska försöka stoppa Stockholms dominans

FOTBOLL

Helsingborg mot Djurgården.

AIK mot Malmö.

För ett år sedan hade det varit två matcher med skånska favoriter.

Nu är det kanske sista chansen att hindra Stockholm från att dominera allsvenskan från start till mål.

Foto: stefan jerrevång
”Alla experter verkar ha bestämt att allsvenskan är avgjord efter sju omgångar”, säger Malmös Hasse Borg.

Den 24 juli i fjol räddade Andreas Johansson en poäng till Djurgården med sitt kvitteringsmål mot Helsingborg på Stockholms stadion.

Till viss del räddade han samtidigt Stockholmsfotbollens ära.

I tabellen dagen efter kunde man läsa att Djurgården klättrade till en femte plats, men att AIK bara hade en poäng ner till nedflyttningsstrecket. Sist? Hammarby.

Tidningarna skrev om en fotbollshuvudstad i kris.

De tre Skånelagen - Malmö, Landskrona och Helsingborg - låg tvåa, trea och fyra.

Det här är alltså tio månader sedan. Det hade lika gärna kunnat vara en annan historisk tid. VM-bronset 1994 känns färskare i minnet.

Lätt att glömma

Fotbollsfolk glömmer snabbt.

I dag känns det som att Stockholm varit sportens centrum ungefär sen offsideregeln uppfanns.

Att Göteborg hade fem lag i allsvenskan så sent som år 2000 och har vunnit elva SM-guld de senaste 21 åren har bleknat. Att Malmö FF gick till Europacupfinal och att Skåne fostrat ungefär halva svenska landslaget de senaste femton åren, det har vi förträngt.

Nu dominerar Stockholm, resten av säsongen kommer det vara Stockholmslag i topp. Förmodligen blir det så i all framtid också - ge eller ta ett par år - nu när hjulen ändå har börjat rulla.

Hur skulle det kunna bli på något annat sätt, verkar vi fråga oss. Publiken finns ju i Stockholm, sponsorerna och pengarna.

Och för två år sen kom ju till exempel allsvenskans tre topplag alla från huvudstaden. Där är medierna samlade och det är dit alla unga talanger vill.

- Jag håller inte med. Alla så kallade experter verkar ha bestämt sig för att så som allsvenskan ser ut efter sju omgångar, så kommer den att sluta också. Det är att underskatta fotbollen, så enkel är den inte.

"De kan vara avundsjuka"

- Resonemanget går att vända på också, Stockhomarna har en hel del att vara avundsjuka på oss i södra Sverige för. Även om de har fått bättre träningsmöjligheter har vi fortfarande ett mycket bättre klimat. Även om de har mycket folk på sina matcher så är det vi som leder publikligan just nu. Jag tror absolut att vi har lika bra förutsättningar som föreningarna i Stockholm, säger Hasse Borg, sportchef i Malmö FF.

Han får - naturligtvis - stöd av Kjell Jakobsson som är operativ chef för Helsingborgs IF.

- Jag tror inte att lagen där uppifrån kommer bilda en egen liten klick i toppen av allsvenskan, absolut inte.

- Däremot kommer de nog vara med och slåss där uppe ett bra tag framöver. Men även om de finns väldigt goda möjligheter att generera pengar i Stockholm måste man komma ihåg att laget som har mest pengar inte automatiskt vinner matcherna.

När man pratar med folk i fotbolls-Sverige är det ett ord som oftare än något annat används för att förklara framgång: kontinuitet.

Djurgården bröms

Speciellt Djurgården får mycket beröm för sin genomtänkta och långsiktiga filosofi, men även AIK och i viss mån Hammarby har kommit långt.

- Jag tycker att det är dags att vi vågar stå för att vi faktiskt sköter våra föreningar på ett bra sätt. Det kan inte vara så att när det går dåligt så är det spelarnas och ledarnas fel, men när det går bra så är det för att vi har så många stora företag i Stockholm, säger Sanny Åslund, vd i AIK.

Håller du med, Hasse Borg där nere i Malmö? Avgörs allsvenskan snarare av hur föreningarna drivs än något annat?

- Absolut. I alla fall om man har så bra förspänt som oss. Det kanske kan vara svårare för en klubb på landsbygden, men vi är den enda allsvenska föreningen i hela Malmö, och vi kan inte skylla på någon annan än oss själva om vi inte uppnår målet att etablera oss i den allsvenska toppen.

En sak är i alla fall säker. I Skåne önskar man inget mer än att sätta stockholmarna på plats, att flytta den svenska fotbollens tyngdpunkt söderut. Så har det alltid varit.

Förutsättningarna är olika för Stockholm och Skåne

Erik Niva