”Råsundafettot” – supportern som häcklar det egna laget...

FOTBOLL

Det skriks och gnälls på våra allsvenska arenor. Också de egna spelarna får sig en dusch av fotbollens så kallade ”Råsundafetton”.

Foto: PAUL WALLANDER
Vilka är ”Råsundafetton”? ”Gubbar som fått en sexa för mycket i VIP-rummet”, tror Järnkaminernas Mats Jonsson.

Debatten har pågått en tid nu. Hur mycket skit ska egentligen spelarna behöva ta på planen av de egna supportrarna?

För AIK:s Kalle Corneliusson rann det över under matchen mot Halmstad på Råsunda för två veckor sedan. Okvädningsorden haglade mot honom från enskilda personer på läktarna och Kalle kunde inte hålla inne sin irritation över den egna publiken.

Strax efteråt dök namnet ”Råsundafettot” upp på diverse AIK-forum på internet. Det föga smickrande epitetet satte ord på de personer på läktarna som inte drar sig för att häckla sina egna spelare.

– I takt med att publiken har ökat finns det folk på läktarna som inte känner speciellt mycket för laget, säger Mikael Skogqvist i AIK:s Smokinglirarna.

Men det är inte bara på Råsunda som man hittar dessa supporteravarter. Råsundafetton finns på de flesta läktare runt om i landet.

Vilka är de då egentligen och var håller de hus? Sportbladets enkät här nedan visar att det är på sittplats som det gnälls allra mest.

– Där sitter alla självtillsatta tränare som alltid vet bäst. Mest är det äldre gentlemän som skriker och gapar, säger Tomas Nilsson i Helsingborgs supporterförening Kärnan.

– De sprider ingen bra läktarkultur och de är enligt mig ett växande problem i Sverige, säger Mats Jonsson i Järnkaminerna.

Men ska inte spelare kunna ta lite skit?

– Spelarna är proffs och måste givetvis kunna ta att man blir förbannad som supporter. Besvikelse och frustration måste kunna få sitt utlopp men sen får det för den skull inte bli för mycket heller. Det är inte okej att misshandla någon verbalt, säger Jonsson.

1. Skriks det mer på de egna spelarna nu än förut? 2. Var skriks det mest?

Martin Skogsberg ([email protected])