Mirakel-Money: Vi är fantastiska

AIK-tränaren stolt efter segern och serieledningen

1 av 2
Richard Money applåderar AIK för förstaplatsen.
FOTBOLL

En intensiv engelsman har fått en slumrande storklubb att vakna.

AIK leder allsvenskan.

- Det här är en massiv klubb som förtjänar att ha sin stolthet tillbaka, säger Richard Money.

Mycket hinner förändras på bara några månader.

När Dusan Uhrin tackade för sig i slutet av förra året var AIK en klubb med problem. Pengarna var slut, tränare hade avverkats i rasande takt och spelet hade inte stämt på hela säsongen.

En oprövad brittisk coach senare och allt är förändrat. Att AIK leder allsvenskan snuddar vid att vara ett mirakel - Moneys mirakel.

- Direkt när jag kom insåg jag att det här var en stor klubb som haft ett par, tre magra år. Jag såg snabbt att spelarna hade stor potential, och sedan dess har väldigt mycket handlat om att få dem att spela på ett sätt som gynnar laget snarare än sig själa, säger Richard Money.

Hemligheten? Den sitter i huvudet.

Jobbat hårt mentalt

- Något folk inte vet är att vi har jobbat väldigt hårt och medvetet med den mentala biten under försäsongen. Vi har haft ett nära samarbete med idrottspsykologen Johan Plate och även gått igenom tuffa lagbyggande övningar, bland annat vid vårt läger i Idre.

Sedan han kom har Richard Money tagit varje tillfälle att försvara sig själv och sin klubb. Ibland har han nästan sett angrepp där de inte funnits, men tanken har hela tiden varit att stärka känslan av samhörighet.

- Fotboll handlar om ett "oss" och ett "vi". Att vi är i den position vi är i nu har väldigt mycket med kollektivets insats att göra.

Matchen i går var inget undantag. Malmö var väl så bra som AIK under första halvlek, men undan för undan gnagde gnagarna från Solna sönder motståndet. Svante Samuelsson och Krister Nordin stängde till alla ytor på mittfältet och tvingade Malmö att lyfta långa pastejer, och dem tog Fredrik Björck och Per Nilsson hand om gång efter gång.

Framåt hittade AIK ytor på kanterna, och målen gjordes också av de två yttermittfältarna - båda gångerna efter inlägg av ytterbackarna på motsatta flanken.

- Jag tycker att vi är helt fantastiska. Så som vi spelar är i dag så ligger vi ganska nära det spel jag vill att vi ska spela. Vi fick matchen precis dit jag ville ha den.

En fantastisk kväll

Efter matchen var hemmalagets omklädningsrum ett enda stort leende. För de med hjärtat i AIK måste det ha varit en fantastisk kväll. Säker seger. Serieledning. Sol över Råsunda och en fantastisk publiksiffra - den högsta på över 40 år i en match som inte var ett derby.

- Ja... Som coach får man inte många såna dagar, men i dag är jag faktiskt nöjd med allting, säger Richard Money.

Därför är Gnaget bäst i allsvenskan just nu

Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM