AIK spelade sin bästa match detta årtusende

FOTBOLL

Norra stå sjöng en ramsa, den var så löjlig och enkel att alla hängde med:

- Vi leder serien, allez, allez, allez"

Solen gick ner, AIK gick upp - det finns fotbollskvällar när allt är precis så enkelt.

Men inte för alla.

För Tom Prahl är inget enkelt just nu.

Jag tror att Richard Money egentligen är född till AIK:are, det är svårt att förklara hans uttalanden de senaste veckorna på annat sätt.

- Fortsätt döma ut oss, säger han.

- Fortsätt kalla mig för idiot, säger han.

- Folk har avskrivit oss från dag ett, säger han.

Allt är perfekta variationer på AIK-fansens credo "alla hatar oss", så antingen har Money en usel tolk eller så är han verkligen AIK:are. Heart and soul. För ingen har, såvitt jag vet, för en enda sekund dömt ut vare sig Money eller hans lag.

Det har inte funnits några skäl.

Och det finns absolut inga skäl nu.

Uppvisning i lagspel

AIK spelade i går sin, om jag minns rätt, bäst genomförda match detta årtusende. Inledningen var försiktig, som oftast, men resten av matchen var en uppvisning i lagspel. Ingen - den magnifike Håkan Svensson undantagen - var perfekt, men det kollektiva spelet var lysande, och den samordnade defensiven i andra halvlek så aggressiv att Malmö FF:s backar fick ben av ljusblå jello.

När AIK får ett ledningsmål i matcherna har de ett spel som kan räcka hela vägen.

De ligger djupt med anfallarna, högt med backlinjen, och pressar sönder motståndet på egen planhalva. samtidigt som tre-fyra offensiva spelare är beredda att straffa varje misstag och kantspelarna Rubarth/Ishizaki är i konstant rörelse.

AIK har ett lag, helt enkelt.

Nej, fel.

AIK har en trupp.

Jag frågade Andreas Andersson, klasspelaren, om vad det betytt att Richard Money gått runt på 20 spelare.

- Alla känner sig delaktiga. Han får ut mer av oss på något sätt, sa han.

Har gjort mycket rätt

För att vara en utdömd, avskriven idiot har alltså Richard Money gjort en del rätt.

Nu leder AIK allsvenskan och har ett superderby att se fram emot.

Det är nog ganska enkelt att vara tränare i AIK just nu.

Annat i Malmö FF.

Tom Prahl ville bygga ett spel som skulle göra MFF mindre beroende av Skoog-Ijeh-motorvägen. Det behövs, framför allt nu när inte den store Ijeh kan spela. Mot AIK var det hemskt att se hur mittfältet stod stilla och backlinjen inte för sitt liv kunde hitta uppspelsalternativ efter marken, utan gång efter gång lyfte förstabollar rakt i gapet på Fredrik Björck och Per Nilsson. Ett misslyckande för de himmelsblå, ett misslyckande för Tom Prahl.

Där AIK var ett perfekt lag, saknade Malmö FF linjer, djupledsspel och självförtroende. Med lite mer av det där sista hade Andreas Yngvesson gjort 1-0 och öppnat matchen. Nu ligger MFF åtta och har en bortamatch mot Öster att se fram emot.

MFF:s klack sjunger fortfarande bäst i Sverige.

Richard Money till Christoffer Bjäreborn om staden Stockholm:

- Du kan ta dig vart du vill inom loppet av en kvart.

Wow. Om det skiter sig med AIK får Money gärna ta över vd-posten i SL (Storstockholms Lokaltrafik) - företaget vars nuvarande slogan är "du kan ta dig vart du vill inom loppet av ett kvartal".

Jag håller Daniel Majstorovic som seriens bäste mittback, men den dag domarna börjar ge kort för hans ovårdade armföring får han vila var fjärde match.