Blåvitts frälsare

Big Mama är fansens favorit: Stora matcher är för stora spelare...

1 av 2 | Foto: Anders Deros
IFK Göteborgs Mamadou "Big Mama" Diallo gör i kväll sitt första derby mot ÖIS.
FOTBOLL

GÖTEBORG

En kaxig jätte från Senegal som färgar håret flera gånger i veckan och inte räds att såga sina lagkamrater.

Inte konstigt att Big Mama blivit fansens favorit.

I kväll ska han visa en ny sida av sig själv.

– Jag vill göra mitt första mål inför hemmapubliken. Stora matcher är för stora spelare. Jag hoppas att det är min dag i dag.

Mamadou ”Big Mama” Diallos familj, frun Fatou och deras två barn, är fortfarande kvar i hemlandet Senegal. Men storasystern Lala Nordström-Johansson bor i Göteborg sedan 16 år och driver en frisörsalong på Friggagatan.

Eftersom Big Mama, 31, är en bekväm man, mån om utseende och image, besöker han systern så ofta det bara går.

Det är Lala som lagar hans mat, färgar hans hår och sköter hans sargade kropp efter tuffa matcher.

Så när Big Mama kliver in på salongen – för vilken gång i ordningen den här månaden vet ingen – för att färga håret blått och vitt till Sportbladets fotografering suckar Lala:

– Big Mama big trouble for big sister.

Själv bor han i Frölunda och tycker det är utmärkt att ha nära till systerns salong.

– Jag kan gå dit och relaxa mellan matcherna. Lala sköter mitt hår och har maten klar. Jag är väldigt glad att hon bor här.

Var det därför du kom till IFK Göteborg?

– No, no. Jag älskar Skandinavien. När min manager sa att IFK Göteborg ville ha mig blev jag överlycklig. Jag älskar människorna och fotbollen. När jag spelade i Norge (Lilleström) var jag ofta i Sverige på besök.

– Jag har fyra hemländer; Sverige, Norge, USA och Senegal.

”Jag kontrollerade allt”

Mamadou Diallo fick sitt smeknamn för tre år sedan när han spelade i Tampa Bay Multiny i USA där han gjorde 35 mål på 50 matcher.

– Vi var på bio med laget och såg en Big Mama-film. En Big Mama är en mamma som kontrollerar allt i huset. Precis som jag på plan. Jag kontrollerade allt och gjorde så många mål att de började kalla mig Big Mama.

– Jag blev förvånad att folk i Sverige visste det. Men det står väl på Internet.

Den storvuxne forwarden (190 cm/90 kg) kom till IFK Göteborg i våras från Al Ahli i Saudiarabien. Han har spelat professionell fotboll i åtta länder och gjort 46 landskamper för Senegal där han är en respekterad fotbollsspelare. I alla fall om man får tro Big Mama själv.

– Inför VM drömde folket i Senegal om ett tremannaanfall med mig, El Hadji Diouf och Henri Camara. Men jag spelade i USA och förbundskaptenen (Bruno Metsu) tog bara ut spelare från franska ligan.

Hoppas du på comeback?

– Allt handlar om hur bra jag kan prestera i Göteborg. Jag är fortfarande ung och har tre år kvar i landslaget. Jag hoppas de ger mig chansen i Afrikanska mästerskapen 2004.

Kung av Bislett 1998

Att Mamadou Diallo är en klasspelare råder ingen tvekan om – men än så länge har han mest utmärkt sig vid sidan av plan; vi talar om en person med gott självförtroende som säger vad han tycker. Men trots en och annan groda uppskattas han av lagkamraterna och älskas av fansen.

Mot Djurgården gjorde han sitt hittills enda mål när han ryckte förbi Patrik Eriksson-Ohlsson och rullade in bollen bredvid Andreas Isaksson.

I kväll kan det blir fler mål. Big Mama är nämligen de stora matchernas man. 1998 var han kung av Bislett i Oslo när Lilleström vann det prestigefyllda derbyt mot Vålerengen med 5–1. Big Mama satte fyra.

– Jag har haft turen att göra mål i många derbyn. Stora matcher är för stora spelare. Men allt beror på mina lagkamrater. Jag ber till Gud att det kommer bli min och mina lagkamraters stora dag.

Vad vet du om ÖIS?

– Ingenting. Och jag vill inte veta något heller. Jag har aldrig sett dom spela. Vi ska bara gå ut och ge allt vi har i kroppen.

Kommer du att spela med blåvitt hår?

– Absolut. Det är mitt sätt att visa att jag älskar laget. Jag försöker alltid ha samma hårfärg som mitt lag. Som fotbollsspelare ska du våga vara annorlunda. Dessutom är det alltid bra om folk känner igen dig.

Hur ser du på framtiden?

– Får jag spela här i 5-6 år och sedan avsluta karriären i Göteborg blir jag väldigt lycklig. Då har jag rätt att bo kvar i Sverige och kan flytta min business hit, säger Big Mama som driver en fotbollsskola för ungdomar samt investerar pengar i fastigheter i Senegal.

– Nästa vecka flyttar min familj till Sverige och kanske blir vi kvar för gott, säger han.

Frågan är vad syster Lala säger om det??

ARTIKELN HANDLAR OM