Derbyhjärnorna snackar ut...

Johansson och Hamrén om Stockholm vs Göteborg, sponsorpengarna och stormatchen på Nya Ullevi

FOTBOLL

GÖTEBORG

Teckningarna sitter över hela stan.

Bosse Johansson och Erik Hamrén – två av huvudpersonerna i årets första Göteborgsderby.

Sportbladet sammanförde tränarna för ett samtal om varför Stockholm dominerar svensk fotboll, hur Göteborg ska komma i kapp och hur det går i kvällens match.

Foto: Peter Widing
Bosse Johansson och Erik Hamrén.

Att bestämma plats med smålänningen Bosse Johansson blir inte helt utan komplikationer. Den 59-årige fotbollstränaren från Kristdala mellan Oskarshamn och Hultsfred är nämligen inte särskilt bevandrad i Sveriges andra stad.

Jag föreslår Drottningtorget som mötesplats men det har Bosse ingen aning om var det ligger.

– Jag är ju bara i Kungälv och på Kamratgården. Jag har ingen aning om var nånting ligger, förklarar han.

Till slut enas vi om Hotel Scandic Crown vid Polhemsplatsen. Av någon anledning känner Bosse till hotellet.

Kanske bodde han här i samband med presskonferensen i vintras då han presenterades som ny tränare för Göteborgskamraterna.

– De har en bra lobby, säger han.

Med Erik Hamrén, 45-åringen från Ljusdal, går det lättare. Inga problem att hitta till Polhemsplatsen. Men döm om förvåningen när det visar sig inte att inte heller Erik Hamrén känner till Drottningtorget.

– Jag är aldrig i stan. Det blir bara ÖIS-gården och Mölnlycke, säger Erik.

– Där ser du, skrockar Bosse nöjt.

Den som hoppas på konflikter och hårda ord kan sluta läsa den här artikeln nu. Mötet mellan de båda fiendelagens tränare blir ett kärt återseende och de är överens om det mesta. Utom en sak:

– Öis vinner, säger Hamrén.

– Nej. Jag tror på IFK, säger Johansson.

Det var ju å andra sidan ganska väntat.

Annars är det mest kramar, klappar och värmande ord. Kanske är det så att Göteborgstränarna vill hålla ihop i dessa dagar då svensk fotboll domineras av lag från andra sidan landet.

I lördagens Göteborgs-Posten talade Djurgårdens tränare Zoran Lukic om Djurgårdens målsättning att precis som IFK Göteborg och Malmö gjort i perioder, dominera svensk fotboll de närmaste åren. Har han rätt? Kommer Djurgården att dominera allsvenskan kommande 5–6 år?

Bosse: – Ja, det kan de säkert göra.

Erik: – Om de sköter sina kort rätt har de jättemöjlighter att vara kvar i toppen. Det borde de kanske varit tidigare med tanke på resurserna i Stockholm. Titta på vilka spelare de kunnat värva: Rehn, Elmander, Isaksson och Källström. De resurserna har inte vi. Vi får ta egna förmågor från våra ungdomslag och försöka forma dem. Det gjorde ont i hjärtat när Johan Elmander gick till Djurgården. Men vi hade inte suck att vara med i den diskussionen. Isaksson värvades för ett stort antal miljoner. Vi har inte pengarna.

”Det handlar om pengar”

Bosse: – När man jämför Stockholm och Göteborg är det viktigt att tänka på att det handlar om pengar. Hade man i Göteborg velat göra på samma sätt med ett riskkapitalbolag hade kanske spelarna varit i Göteborg nu. Vi hade i alla fall varit med och slagits om dem. Men det fanns aldrig en tanke på det. Förrän nu då, efteråt, när man ser att riskkapitalbolaget fungerar. Men detta är en fråga för styrelsen, inte för oss tränare.

Erik: – Men jag jag läste att Zoran Lukic uttalade sig om att vi inte har någon tydlig filosofi. Då börjar man ju undra? Vi har en väldigt tydlig idé hur vi ska utveckla våra talanger. Vi ska ha 50 procent i våra A-trupp ska komma från U-truppen. I startelvorna har det varit fem eller sex spelare som kommit från U-truppen. Vi har en klar och tydlig idé hur vi ska jobba i vår klubb.

Bosse: – Det är såpass genomtänkt i alla klubbar på hög nivå. Även i IFK Göteborg.

Vad tycker ni då om Zorans uttalanden?

Bosse: – Jag tror inte han menar precis vad han säger. Zoran är lite speciell, kanske, men det är en duktig kille som gjort det bra där ihop med Sören.

Erik: – Jag tror som Bosse säger. Menar han det vet han inte vad han pratar om. Zoran vet ju inte hur våra klubbar fungerar.

Djurgårdens fotbollsfilosofi är hämtad från Ajax med en tydlig rollfördelning där varje spelare är anpassad efter en specifik position i laget. Den har varit framgångsrik. Ser ni någon motsättning mellan det ni förespråkar och deras modell?

Erik: – Jag ser ingen motsättning. Det hade varit en sak om de haft samma spelare nu som när de gick upp. Då hade man kanske kunnat snacka om det. Men det handlar ju om vilka spelare de kunnat värva. Jag pratade med Patrik Eriksson-Ohlsson (mittback i Djurgården) och han berättade att Djurgården hade aldrig nått sina framgångar om de inte fått Johan Elmander.

Bosse: – En annan intressant sak. Tror ni att Djurgården lyckats sämre om de hade spelat 4–4–2? Jag tror inte det.

”Det ska finnas en sporre”

Svensk Elitfotboll (SEF) diskuterar nu ett förslag om att fördela sponsorpengarna från Svenska Spel annorlunda än man gjort tidigare. Mer pengar åt topp- och publiklagen, mindre åt övriga. Rätt eller fel?

Bosse: – Fel. Jag tycker inte om den utvecklingen. Någon typ av likadana ekonomiska förutsättningar måste man ju få. Jag förstår inte varför den som drar mest publik ska få mer pengar. De har ju redan fått mer pengar för att de har mer publik!

Erik: – Jag håller med när det gäller publiken. Däremot tycker jag det ska finnas en sporre rent sportsligt. Vi kom trea i fjol då kan det finnas en bonus.

Bosse: – Men den bonusen får ni ju genom att du spela i Uefacupen?

Erik: – Eftersom svenska lag inte gått så bra i Europa senaste åren kan en en bonus hjälpa till för att kunna förbereda sig bättre.

Bosse: – Jo, men på nått ska man ändå förtjäna pengarna. Om man åker ut mot ett lag från Moldavien i första omgången – har man då förtjänat dem? Det är inte säkert.

Positiva till media

Ser er ni den ökade mediabevakningen som ett nödvändigt ont eller som något positivt?

Erik: – Det är positivt för båda parter, både för fotbollen och medierna. Det är betydligt roligare när vi sitter här och vet att det kanske kommer 40 000 till matchen. Det är en fantastisk utveckling. Men det tar en väldig tid att alltid vara tillgänglig.

Bosse: – Det är ju medias förtjänst att supporterskarorna ökat i den omfattningen. utvecklat supporterbiten. Det är positivt. Samtidigt stjäl det tid från annan verksamhet med spelarna. Jag hinner inte ha individuella samtal, jag har nog att hinna med media.

Har kvaliteten på allsvenskan höjts senaste åren i samband med att intresset ökat?

Bosse: – Nästan alla lag i Europa har för många spelare och svårt med ekonomin. Det kan vara positivt för svensk fotboll. Vi får ju behålla våra spelare. Man kan ju inte fatta att Kim Källström är kvar i Sverige. Det går ju inte att förstå. Men förklaringen är att det ändrat sig på marknaden. Men du ska egentligen fråga Erik, jag har inte sett allsvenskan på länge (skratt).

Erik:

– Kvaliteten har blivit bättre eftersom vi tränar mycket mer. Det som oroar mig är att de svenska klubbarna får svårt med ekonomin. Snart kanske vi inte har råd med proffs-verksamheten och är tillbaka i jobba dag–träna kväll. Öis har överlevt de här åren tack vare att vi sålt spelare för 55-60 miljoner senaste fyra åren. Klubbarna måste hitta nya sätt utan att överleva utan försäljningar.

Bosse: 0 derbyn med Blåvitt

Erik: 10 derbyn med Öis