Hjälte 1 - Big Mama

”Får jag spela från start kan jag göra 20 mål i år”

FOTBOLL

GÖTEBORG

Big Mama har presenterat sig för hemmapubliken.

Det kommer mera.

– Jag kan göra 20 mål i allsvenskan, säger han.

Foto: ANDERS DEROS
Målglädje Big Mama Diallo höll sitt löfte om att göra mål i derbyt. Han prickade in viktiga 1–1 i öppet mål. Efteråt var han överlycklig.

Årets första Göteborgsderby blev en dramatisk match med sju mål inför över 40000 på ett soligt Nya Ullevi.

Fotbollsfest?

Självklart.

Och ingen fotbollsfest utan stjärnor.

Göteborgs största heter Mamadou ”Big Mama” Diallo. Precis som han lovade i gårdagens Sportbladet var håret färgat blått och vitt när han sprang in på gräsmattan. Och precis som han lovat gjorde han sitt första mål inför hemmapubliken.

– Jag vet att alla förväntade sig att jag skulle göra mål. Jag är väldigt lycklig att det blev så, säger han i omklädningsrummet strax efter slutsignalen.

Färgen är bortduschad.

Segerleendet sitter kvar.

Betydelsefullt mål

– Det här målet betydde mycket för mig. Jag hade missat en chans precis innan. Om vi hade förlorat hade det varit mitt fel. Därför var jag väldigt nervös när jag chansen. Och väldigt lycklig när bollen gick in.

Målet betydde 1–1 och blev startskottet för Blåvitts målkalas. När domaren Martin Hansson blåste av matchen stod 5–2 och äntligen fick IFK revansch på Öis som vann höstderbyt med samma siffror.

Tränaren Bosse Johansson fick frågan om det fanns någon enkel förklaring till att Blåvitt – som haft stora problem och bara gjort sju mål på sju matcher – nu gjorde fem i den åttonde.

– Nej, förklara gärna det för mig. Mål vet man aldrig när de kommer. Det är inte säkert vi gör ett enda nästa gång.

Ställ samma fråga till Big Mama och svaret blir annorlunda:

Kan göra 20 mål i år

– Jag har spelat två matcher från start och gjort två mål. Gör jag ett mål varje match från start blir det runt 20 mål. Jag kan göra 15–20 mål.

Det är för sådana uttalanden som den 31-årige senegalesen blivit en stor profil bland fansen.

Och kärleken är besvarad.

– Våra fans är fantastiska. När man kommer till en klubb med mycket supporters är det viktigt att man har deras stöd. Jag är glad att de älskar mig och de ska veta att jag älskar dom.

Men det fanns en person i publiken han hyllade ännu mer: storasystern Lala Nordström-Johansson som bott i Göteborg i 16 år och driver en frisörsalong på Friggagatan.

– Jag ville fira med henne efter mitt mål. Men hon satt så långt bort att jag inte orkat spela mer om jag sprungit ända dit.

Big Mama fick nöja sig med ett mål i sitt första Göteborgsderby. Men det kunde blivit två. När IFK fick straff i andra halvlek var han på väg fram för att lägga den.

– Jag tänkte ta den. Jag är en bra straffskytt. I landslaget sköt jag alla straffar. Men mina lagkamrater berättade att coachen bestämt att Martin skulle skjuta och det måste jag respektera.

– Han var ordentligt sugen. Men han tog en frispark förra gången, det får räcka, säger Bosse Johansson.

Återstår att se om Big Mama kommer upp i sina 20 mål utan att skjuta straffar och frisparkar.

Hans fru flyttar till Sverige nästa vecka

Robert Laul