Attacken mot Mild

Afonso: Det var varken första eller sista gången det händer

1 av 2
FOTBOLL

GÖTEBORG

Över hela världen är brasiliansk fotboll jämställd med teknik, fest och lidelse.

För Afonso Alves blev derbyt ett lidande.

Tremålsskytt och hjälte i fjol.

Utvisad och skurk i går.

– Det var inte bra. Men det var varken första eller sista gången som sånt händer, säger Afonso.

Han står utanför Ullevi med armen om sin flickvän. För varje fråga han får sjunker han ihop en aning. Ögonen säger att han vill bort. Bort från obehaget. Bort från frågor om filmningen som gav gult kort och den fula stämplingen som gav rött.

– Bara jag själv vet vad som hände när jag blev varnad första gången, säger han.

Erkänner inte

Han erkänner inte men han förnekar inte heller att han kastade sig inne i straffområdet efter en lättare kontakt med en blåvit försvarare.

I Brasilien räcker det med ögonkontakt för att en briljant anfallare med balans som en katt ska förvandlas till en döende svan. Dom fostras så. I landet där världens skönaste fotboll formas är såväl fusk som brutalitet en del av sportens vardag.

Naturligtvis tog Afonso med sig det spelet när han kom till Sverige i fjol och blandat med hyllningarna för hans fotbollskonst skapades i domarkåren ryktet om en notorisk filmare.

Enligt Öis tränare Erik Hamrén har man pratat mycket om det med Afonso som ändrat inställning. I år har Afonso varit stolt över att han står upp bättre och tar smällar i stället för att slänga sig.

Bollen intill kroppen

– Man ska inte glömma att Afonso har bollen väldigt tätt intill kroppen så skickligt att han får väldigt många smällar, säger Erik Hamrén.

Stämplingen av Håkan Mild mitt på planen var brutal men knappast i avsikt att skada. De två kom i fart mot varandra. Mild hann först in i situationen och träffades hårt av Afonsos framsträckta högersula.

– Domaren bestämmer efter vad han ser. Det är inget jag kan göra något åt. Såna situationer kommer att uppstå fler gånger, säger Afonso.

Örgryte har lyft sig som lag sen Afonso kom tillbaka i laget efter sin brockoperation. Matchen mot Göteborg började med mycket bra spel av ÖIS med brassarna Afonso, Paulhino och framförallt Bosco som var strålande i tio minuter.

– Läget har förbättrats för oss efter den dåliga inledningen i serien men vi kommer fortfarande att förlora matcher ibland. Det här blir inte sista gången som vi förlorar i år, säger Afonso.

Stefan Alfelt ([email protected])