AIK-publiken - i Europaklass

Råsunda 2003 - en frisk fläkt av kontinentens publikfester

FOTBOLL

Den deppiga minnesbilden från Råsunda har presenterats förr. Men den är så pass illutsrativ att den kan påminnas om igen och igen:

AIK mot Västerås SK i september 1997. 3 685 på läktarna. Gigantiska sektioner användes inte ens.

Lennart Johanssons tunga suckar var ljudligare än Black Armys frustrerade protester. Därtill fick gnaget stryk.

De Celticrandiga vann med 0-2. AIK - ensamt 08-lag i en deppig allsvenska - kunde därmed avskriva alla planer på tröstspel i UEFA-cupen.

Snittet för året orkade upp till 6 733.

Foto: MAGNUS WENNMAN
trångt på Råsunda När AIK spelar allsvenskt på Råsunda är det allt som oftast trångt. Efter derbyt på måndag kommer AIK:s publiksnitt att ligga på över 20 000 åskådare per match.

Inte ens sex säsonger senare talar vi kanske inte om en annan planet. Men att uppleva Råsunda våren 2003 är åtminstone en lätt bris från en annan fotbollsvärld. En häftigare, livligare, högljuddare.

Mot Malmö FF häromveckan kom 22 017 till nationalarenan i Solna. Den högsta Råsunda-siffran i ett ickederby sedan 1964 (då AIK-Öster drog 22 085).

Derbyt på måndag är redan utsålt, drygt 34 000. Det betyder att AIK ytterligare förstärker sitt redan grandiosa publiksnitt. Att en statistikkurvan strävar ännu mer uppåt.

Året för debaclet mot VSK snittade AIK 6 733. På det kom man sjua i den allsvenska publikligan. 1998, med Hammarby i toppstriden, höjdes detta drastiskt till 11 112, och en tätplats i samma liga. Med det hade man allsvenskans största hemmapublik för första gången sedan 1992 - det året toppade man med föga mäktiga 5 210.

Så har det sedan fortsatt. 1999: 13 251, 2000: 14 402, 2001: 15 496, 2002: 16 551.

11 758 - som sämst

Efter det utsålda derbyt passerar man nu 20 000-nivån. Från hittills fem hemmamatcher kommer man att stoltsera med nära 20 400 i snitt. Plötsligt är man tillbaka till 1950-talets förmodat oslagbara siffror. 1950 hade AIK t ex 11 758 mot Kalmar FF. Som sämsta publiksiffra! Mot MFF kom på våren mäktiga 38 258 för att se en klang & jubel-historia sluta 3-3.

Som AIK inlett årets allsvenska tycks det nu inte längre helt omöjligt med liknande spektakulära siffror även i multikonkurrens 2003.

Helt klart är att siffrorna håller för associationer till de allsvenska klubbrekorden.

Som IFK Göteborgs 23 760 från comebacksäsongen 1977. Eller Örgrytes 26 026 från 1959, det högsta snittet någonsin. Helt korrekt: det är Stena Lines favoritklubb som har det allsvenska publikrekordet. Hur många skulle gissat detta? Skådisen Fredrik Ohlsson är den ende som räcker upp handen.

20 400 i genomsnitt

Med 20 400 i genomsnitt på Råsunda kan man för ett ögonblick rent av frestas att göra jämförelser med de stora europeiska ligorna.

Då blir kanske inte känslan längre fullt så maffig.

Inte för att AIK-massorna behöver skämmas. I ett antal hyfsat haussade ligor skulle siffran 20 400 räcka till topp-3-placeringar, om man för en dag flyttade runt AIK med ståplatspublik, "Big Cat" Johansson, och klabbet.

Som i Portugal, Skottland, Turkiet, Norge, Danmark, Schweiz, Tjeckien, Ryssland eller varför inte Grekland; där Panathinaikos, publikbäst, inte ens har hälften av AIK.s dragningskraft.

Storstryk av jättarna...

Men det finns definitivt ligor och länder där vår stolta allsvenska publiktopp framstår som ganska modest. Ligor där toppnumren attraherar lika många som bor i Växjö stad. Manchester United, Borussia Dortmund, Real Madrid, Barcelona, Inter, Milan och gänget har alla snitt över 60 000.

Faktumet understrykt av att AIK just nu ligger på exakt 75:e plats i den totala europeiska publikligan. Klämda mellan FC Köpenhamn - ännu störst i Skandinavien - och Bundesliga-dvärgen Hansa Rostock.

I England drar 26 klubbar större publik. Bland annat 7 från Division 1, alltså andradivisionen. Tröstpoäng dock för att AIK faktiskt slår en klubb från Premier League, Fulham. Att de sistnämda ändå sålt ut lilla lånearenan Loftus Road hoppar vi snabbt över här.

...men är bättre än Parma

I Tyskland övertrumfas AIK av 17 Bundesliga-klubbar och två från andradivisionen. Även i Spanien är det tufft, femton Primera-klubbar och en från tvåan är publikt större än AIK.

Nej, bäst i de större sammanhangen ser det nog ut om man lånar ut AIK till den italienska ligan. Där skulle man hamna på en ganska imponerande tionde position, med tunga varumärken som Parma, Torino och Atalanta på efterkälken.

Men varför ens bekymra sig så här dagarna före derbyt. Snarare kan man vara aningen bitter över att inte även Djurgården och Hammarby har motsvarande publikkapacitet på sina arenor. Då skulle den publikspiral som AIK nu toppar troligen sträva ÄN brantare uppåt, då skulle allsvenskan som helhet cementera ett snitt över 10 000.

Jupiler League, Belgien

Sas Ligaen, Danmark

Premier League, England

Ligue 1, Frankrike

Ethniki A, Grekland

Holland Casino Eredivise, Holland

Serie A, Italien

Tippeligan, Norge

SuperLiga, Portugal

Vysshaya Liga, Ryssland

National Liga A, Schweiz

Premier League, Skottland

Primera Division, Spanien

Gambrinus 1. Liga, Tjeckien

Bundesliga, Tyskland

AIK:s publiksnitt de senaste tio åren:

Lars Nylin ([email protected])