Nervigt som fan...

För vissa kan fotbollen bli en plåga: Det är ett riktigt elände

FOTBOLL

Visst kan fotbollen vara underbar många gånger. Men för en del är den alltför ofta bara en olidlig plåga. Att vara fotbollssupporter är detsamma som att vara dömd till nervositet på livstid.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Att vara supporter är ingen dans på rosor och vissa lag verkar alltid göra det värre än nödvändigt för sina fans.

Det är skillnad på lag och lag. Det finns vissa lag som ständigt tenderar att bli mer dramatiska än andra. Som år efter år försätter sig själva i de mest nervkittlande av situationer. Det är guldstrider, bottenstrider, streckstrider och inte minst – de förrädiska kvalen. Och den värsta smällen är det supportrarna som får ta i form av malande oro och nervositet.

Slitsamt

– Det är ganska slitsamt emellanåt och det tär på krafterna helt klart. Samtidigt är det väl det som är en del av charmen, att alla matcher gäller någonting, säger Hammarbysupportern Joacim Nieminen.

Men så finns det lag som till exempel Örebro och Örgryte. De som aldrig gör någon riktigt dålig säsong och allt som oftast hamnar någonstans i mitten av tabellen. För supportrarna till dessa lag är livet ofta lite lugnare.

– De har en helt annan trygghet givetvis men risken finns ju också att det kan bli lite slentrian i längden, fortsätter Nieminen.

– Jag föredrar ändå det andra. Jag har gjort mitt val att bli Hammarbyare och jag får stå mitt kast, säger han.

Och Hammarby, som här hamnar på andra plats i Sportbladets ranking, vann som bekant sitt länge efterlängtade SM-guld till slut. För en förening som Öster är det fortfarande lång väg kvar att vandra innan supportrarna ens kan börja drömma om ett allsvenskt guld.

Oerhörd anspänning

– Det är ett riktigt elände att vara supporter till ett lag som inte gjort en bra säsong på många år. Det blir en oerhörd anspänning som som kan vara mycket jobbig ibland, säger Torbjörn Axelsson, ordförande i East Front.

Men liksom för Hammarby så fick så Östers fans något att jubla över när laget till sist lyckades nå högsta divisionen igen, efter att ha varit nere i ettan i fyra långa år.

– När vi väl gick upp så inser man att det är värt alla år av lidande. Det är ju för att få uppleva såna tillfällen man håller på med det här, säger Axelsson.

Sportbladet rankar: allsvenskans fem värsta nervlag

Martin Skogsberg