Vilka pallar för trycket?

I kväll är det slut på lögnerna – nu handlar det äntligen om fotboll

1 av 2 | Foto: mats strand
FOTBOLL

Engelsmannen mot Dream Team, tvåan mot trean, AIK mot Djurgården.

20.00 i kväll:

Blickarna mot Råsunda.

Känner ni hur marken vibrerar?

Blå junihimmel, stilla vindpustar och en sol som ligger utspilld i vattnet. De där kulisserna lurar ingen.

Stockholm är ingen idyll den här veckan.

Stockholm är en bomb som väntar på att explodera.

Det var juggen och engelsmannen som tände på stubinen.

- Just nu får engelsmannen och alla andra leva med att vi är bäst, sa juggen.

- Djurgården är inget superlag, svarade engelsmannen.

Sedan började marken vibrera, den vibrerar än och det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att förtydliga ett gammalt djungelordspråk.

Ni vet: "Ett derby är alltid ett derby".

Största derbyt i modern tid

I strikt lingvistisk mening finns ju inte så mycket att anmärka på det (ett derby ÄR ju ett derby), men det spelas ju derbyn i hela fotbollsvärlden och ni vet lika väl som jag att det finns olika sorter. De flesta är 90 minuters stenhård kamp på ett provinsiellt altare - men ett riktigt derby spelas inte i 90 minuter, det spelas i en vecka.

I kväll spelas ett riktigt, svenskt derby.

Det största i modern tid.

Richard Money säger att det är den största match han varit en del av (och då har han ändå tränat Scunthorpe i ett och ett halvt år), Sören Åkeby säger att den inte går att jämföra med de senaste årens derbyn, och det känns inte nödvändigt att höra fler vittnen. Det räcker med att gå ut. Stockholm är Rom före Roma-Lazio, Sevilla före Betis-Sevilla, Marseille före OM-PSG. I en veckas tid har små, små ämnen vuxit sig så stora att de skymmer sikten. Det har varit ordkrig och nervkrig och 35 000 biljetter sålde slut snabbare än Magnus Norman kan säga "apjävel".

Tabellen är en del av förklaringen, de sköna karaktärerna en annan.

När jag gick i skolan fick vi lära oss saker om elektricitet genom att gnida en glasstav med en ylleduk.

Det hade varit bättre om vi fått använda Richard Money och Zoran Lukic.

Där har ni en elektricitet, en friktion och en laddning som det är omöjligt att inte förstå, två exhibitionister som älskar och njuter av varenda sekund av det här spelet.

Psykkriget mellan Stockholms tvillingklubbar har under mer än en vecka varit magnifikt, internationellt, komplett med en bomb:

Sportbladet avslöjar - Djurgården nobbade Richard Money.

Avslöjandet kom lika vältajmat som en Nordintackling, och bidrog med ytterligare laddning till matchen före matchen. Resultatet blev en intern pajkastning i Djurgården, och att Richard Money - utan svensk mediaträning - ljög och förnekade med en idoghet som är oöverträffad sedan Petrus.

Det blir kamp, kanske våld

Samtidigt har Zoran Lukic, den superbegåvade juggen, spelat ett högt men underhållande psykologiskt spel som gjort att många verkligen trott att Djurgården inte bara är ett fantastiskt bra svenskt lag, utan att de är något i stil med Real Madrid på en bra dag.

I kväll är det slut med det.

Slut på pajer, slut på lögner.

I kväll smäller det på Råsunda.

Då handlar det äntligen om fotboll, och en match som är omöjlig att förutse. Senast lagen möttes var i cupfinalen i höstas, den gången kom AIK med ett extremt artikulerat underdog-perspektiv och inledde med att signera små Djurgårdssmalben med sina skruvdobbar. Det första som hände i den matchen var att Stefan Ishizaki (som ju inte är någon David Batty, direkt) satte dobbarna i Kim Källström.

- Det här vill jag inte kalla för kamp. Jag kallar det för våld, sa Åkeby då.

Den här gången kommer det att bli kamp, kanske våld. Men det mest intressanta är att AIK:s utgångsläge förvandlats så totalt under det dryga halvår som gått sedan cupfinalen. Richard Money har trots sjukdomar, skador och sju sorger byggt ett lag som har förtroende för sitt eget spel, som blivit bättre för varje match och som leder allsvenskan om de vinner i kväll. Engelsmannen som gick upp för en kulle, kan mycket väl komma ner från ett berg vid tiosnåret i kväll.

Vibrerande mark

Mot Malmö FF senast spelade AIK ett lysande presspel, allt talar för att de kommer att vilja spela lika aggressivt och högt mot Djurgården. Ta kamp om ytorna högt upp och försöka skära av Kim Källström.

Om de lyckas vinner de derbyt.

Om de hamnar ett steg för sent, eller om Björck/Nilsson inte klarar av att stå emot som de gjorde senast - ja, då är oddsen låga på att Johan Elmander plötsligt minns hur man gör mål igen.

Jag vill inte gissa.

Det enda jag vet är att om några timmar smäller det på Råsunda, i den största match som spelats där på väldigt, väldigt länge.

Om några timmar kommer Dream Team till Råsunda. De kommer att ha ett riktigt derby framför sig. Och vibrerande mark under fötterna.

Huvudpersonerna – så ska de klara nervkriget i kvällens derbyfight

Simon Bank