- Djurgården är ett utmärkt fotbollslag

AIK:s Richard Money Månadens Tränare - och hyllar derby- motståndarna

FOTBOLL

Månadens tränare i maj var inte svår att utse.

Richard Money, AIK.

- Vad jag har försökt är att göra mina spelare ödmjuka och få dem att förstå att de ska spela för varandra. Det är det viktigaste jag har gjort sen jag kom till klubben.

Foto: mats strand
money talks Richard Money har av Sportbladet utsetts till Månadens Tränare i maj. Han förde sitt AIK till fyra raka segrar i maj och vid seger i derbyt i dag går AIK upp i serieledning. "Spelarna och resten av teamet ligger bakom framgången", säger han ödmjukt.

Ingen kan säga annat än att han har lyckats.

Inför kvällens derby mot Djurgården är AIK tvåa i allsvenskan efter en fantastisk maj-månad.

- Jag är medveten om att vi vann alla matcher vi spelade i maj. Även om jag är huvudansvarig är det spelarna och resten av teamet som ligger bakom framgången, säger Richard Money.

Vad har du förändrat i AIK?

- Vet egentligen inte. Jag tror att jag har försökt att dra upp riktlinjer för alla och sätta en del gränser. Jag driver på spelarna för att de ska vilja utvecklas till sin fulländning.

Hade du en klar uppfattning om lagets kapacitet innan du kom till AIK?

- Nej, det är nog nästa steg som vi har tagit i lagledningen. Nu försöker vi utveckla ett spel som tar tillvara på den sammanlagda styrkan av de individuella färdigheterna.

- Jag tror att vi har lyckats med det och spelarna har svarat upp extremt väl. Vi har en del väldigt bra fotbollsspelare så vad det handlar om är bara att få dem att bli en fungerande grupp.

”Förtjänar beröm”

När du startade så sent som under träningslägret på La Manga hade du bara en halv trupp med friska spelare.

- Det är därför som spelarna och mina medhjälpare förtjänar så mycket beröm för sina insatser. Vi visste i La Manga att vi hade ett helvetes jobb framför oss.

- Det var så många spelare som saknade matchspel. Det vi har utvecklat under våra inledande åtta matcher är imponerande och i dag kan jag plocka ut en startelva bland åtminstone 16 kvalificerade spelare.

Finns det någon skillnad i din fotbollsfilosofi med den som kan anses som typisk svensk i dag?

- Det tror jag inte. Det pratas så mycket om 4-4-2 eller 4-3-3, men jag kan stanna spelet när som helst under en match och fråga: hur spelar vi nu? Om rörelsen i spelet och spelförståelsen är bra då spelar man i vilka formationer som helst.

Är det skillnad på att vara tränare i Sverige jämfört med i England?

- Inte alls. Jag tror inte att coachning i termer som teknik och taktik förändras beroende på var du är i världen. Det handlar om hur olika tränare ser på sin roll som en ledare. Det är nyckelrollen för mig. Självklart ska en fotbollstränare vara tekniskt och taktiskt driven men det viktigaste är att han är en ledare.

Vad anser du om kvaliteten på allsvenskan?

- Mycket bra. Vad som är bra i år är att tre, fyra lag är med och jagar i toppen. Före säsongen befarades att Djurgården skulle sticka loss och ett tag såg det ut som om de skulle göra det.

- Djurgården är ett utmärkt lag, men det är vi och Hammarby och Helsingborg också. Jag skulle inte heller räkna bort Malmö ännu. En jämn liga är vad folk vill se.

I fjol var det också jämnt och spännande men när svenska lag spelade ute i Europa var de chanslösa.

- Djurgårdens resultat och spel i Europa var lite bättre än vad folk säger och tror om det. Dom har utvecklat ett bra spel under de senaste åren som jag tror kommer att fungera bra mot europeiskt motstånd. Det skulle vara mycket bra och viktigt för allsvenskan om de lyckas i Champions Leauge.

Ska få landets bästa

Hur ska AIK bli ett konkurrenskraftigt lag i Europa?

- I slutändan handlar det uteslutande om spelarna man har att tillgå. Just nu har Djurgården fler internationella spelare i sitt lag än vad vi har. Men vi ska vara med och jaga för att få landets bästa unga spelare till vårt lag. Då är det viktigt att ha vunnit SM-guld eftersom det är enklare att attrahera nya spelare som landets bästa lag.

- Hittills har jag koncentrerat mitt arbete utifrån de spelare vi har i truppen. I framtiden kommer ni nog att märka en förändring av hur vi spelar. Jag tror att vi ska kunna uppnå en kvalitet som innebär att vi kan delta regelbundet i europacupspel.

Finns det någon speciell egenskap hos svenska spelare som skiljer dem från exempelvis engelska?

- De flesta svenska spelare står med fötterna på jorden. Pengarna som betalas ut i England är kul för de som får dem, men det får dem också att förlora sin verklighetsuppfattning. Det är värmande för en coach att ha hand om en grupp som verkligen vill lära sig och lyssnar på en.

- Ta Andreas Andersson som exempel. Han har varit runt ute i Europa men han lyssnar fortfarande, han vill fortfarande arbeta för att lära sig. Det är uppfriskande men många som spelar i England har förlorat den förmågan.

- Man måste ha en hunger som kommer inifrån för att kunna prestera bra på planen. Svenska spelare är väldigt hungriga, säger Richard Money.

Månadens tränare – här är motiveringen

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM